Noia guarnint carrer

Un jurat decidirà les puntuacions dels guarnits. Foto: Miquel Codolar/ACN

Està clar que els guarnits són una part clau de la Festa Major de Sants. De fet, sense ells, la festa perdria la seva màgia. Però, per sort, deixar de comptar amb ells no és una possibilitat que es contempli. Tal com explica el vicepresident de la Festa Major de Sants, Pol Bridgewater, aquest any hi haurà 10 carrers guarnits: Finlàndia, Sagunt, Guadiana, plaça de la Farga, Papin, Robrenyo, Valladolid, Vallespir de Baix i de Dalt i Alcolea de Baix i de Dalt. Cada un, indica, tindrà un guarnit diferent elegit per les seves comissions, però per conèixer-los caldrà esperar que les festes arranquin el pròxim 20 d’agost. “És sorpresa. Al meu, Guadiana, la temàtica serà la literatura universal”, diu.

Enguany hi haurà 10 carrers guarnits, com per exemple Finlàndia, Sagunt o Guadiana

Com saben la majoria dels veïns de Sants, els guarnits tenen un objectiu que va més enllà de decorar: participar en un concurs. Tal com detalla Bridgewater, els membres d’un jurat, format per representants d’associacions de barris dels voltants de Sants, passejaran pels carrers guarnits, tant de dia com de nit, per valorar diferents elements que els constitueixen. “Alguns d’ells són la portada, els laterals, el sostre… També es tindrà en compte l’originalitat o la presència d’elements reciclats”, assenyala.

L’any passat i fa dos anys la pandèmia va provocar que no hi hagués concurs de guarnits. Per tant, per tenir referències anteriors de carrers guanyadors cal remuntar-se el 2019. Llavors el primer premi se’l va endur el carrer Sagunt, que va sumar 338 punts per recrear el Palau de la Música Catalana. En aquell moment, la comissió de festes de Sagunt feia 25 anys que decorava el carrer i, a més, en les quatre festes anteriors s’havia mantingut al pòdium. Tot i que encara es desconeix quins carrers formaran enguany el pòdium, segur que l’estima i orgull per les festes de Sants serà l’essència de tots ells.