Arriba una nova Diada i l’ANC i Òmnium tenen clar que l’independentisme ha de tornar a sortir al carrer. Des del 2012, cada 11S ha servit per empènyer el procés independentista. Ara caldrà veure quina capacitat de mobilització aconsegueixen tornar a tenir els organitzadors d’una nova jornada reivindicativa que aquest any tindrà un disseny descentralitzat. Venim de quatre anys on els independentistes han respost de forma massiva i caldrà veure què passa enguany.

Si per alguna cosa es caracteritzen l’ANC i Òmnium és per la seva capacitat de ser originals i arribar a l’11S amb una proposta nova. Enguany l’opció escollida és una mobilització que tindrà cinc concentracions en cinc comarques d’arreu del Principat, amb un eix temàtic per a cadascuna –simbolitzaran els cinc eixos d’un eventual Estat català–, i que començarà, com no podia ser d’altra manera, a les 17:14 hores.

Al Barcelonès, Barcelona serà la protagonista amb la concentració del Passeig de Sant Joan (de l’Arc de Triomf a la Diagonal), que tindrà com a eix ‘La república de les llibertats’. Al Berguedà, Berga reivindicarà ‘La república de la cultura’, mentre que al Gironès, concretament a la població de Salt, la temàtica serà ‘La república de la solidaritat i de la diversitat’. Al Tarragonès la concentració serà a Tarragona capital, que es transformarà en ‘La república en xarxa i de progrés’. Per últim, el Segrià també apostarà per la seva capital, ja que la riba del riu Segre de Lleida serà el punt on s’alçarà la veu a favor de la ‘La república de l’equilibri territorial’.

Totes les concentracions, com ja és habitual en el modus operandi de l’ANC i Òmnium, es dividiran en trams per aconseguir una distribució homogènia dels participants, que s’hi han d’inscriure prèviament al web apunt.assemblea.cat. Al conjunt de les cinc ciutats hi haurà un total de 44 trams i s’atribueix una ciutat en funció de la comarca on viu la persona.

“A PUNT”
L’eslògan escollit per aquest any és ‘A punt’. Fa una clara referència al fet que l’ANC i Òmnium consideren que el procés independentista viu el seu tram final i Catalunya ja està preparada per a la independència. Durant la presentació de la mobilització, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va afirmar que aquest 11S “tornarem a sortir al carrer per evidenciar que mantenim la fermesa en la reivindicació de la independència”. Al seu torn, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va reivindicar la necessitat que “els catalans deixem de tenir un Estat impropi”.

LA QÜESTIÓ DE CONFIANÇA, EL 28S
L’altra data marcada en vermell en el calendari independentista d’aquest mes que encetem és el 28 de setembre, quan es votarà la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la qual marcarà el futur de la legislatura.

Malgrat que les converses entre Junts pel Sí i la CUP estan tenint lloc amb absoluta discreció –per garantir l’èxit de les negociacions, diuen–, les últimes informacions apunten que ambdós partits estarien llimant diferències de cara a poder superar aquesta nova prova de foc que té plantejada el procés. De fet, Anna Gabriel (CUP) ha donat per fet recentment el sí dels anticapitalistes a la votació, no així, però, als pressupostos.

I és que no és només la qüestió de confiança la que està en joc, sinó també els comptes de la Generalitat. “És evident que el conjunt format per la qüestió de confiança, el debat de política general i el debat de política pressupostària és un paquet que va estretament lligat i que és inseparable perquè tots ells són elements clau”, va reiterar fa pocs dies el vicepresident Oriol Junqueras, un extrem que la CUP no veu de la mateixa manera.

Els anticapitalistes, per la seva banda, han insistit a incorporar en les negociacions el debat sobre el referèndum unilateral d’independència (RUI), que aquest estiu ha agafat força. De fet, el reivindiquen, fins i tot, en el manifest elaborat per a l’Onze de Setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram