El futur de l’espai firal de Montjuïc genera debat. Foto: Línia Sants

El futur de l’espai de la Fira de Barcelona a Montjuïc segueix generant un debat encès. La setmana passada es va aprovar el nou projecte financer d’ampliació del recinte de Gran Via, a l’Hospitalet, i de remodelació de Montjuïc. En el cas del barri del districte, l’Ajuntament proposa una reducció de l’espai que es dedica a la Fira per fer-hi un petit barri. És a dir, alguns dels pavellons actuals deixarien pas a una nova zona amb espais verds, carrers i habitatge. El disseny d’aquest nou barri, tal com va avançar el diari Ara, es farà a través d’un procés participatiu amb els veïns.

La nova proposta, però, ha estat rebuda amb crítiques per part de l’entitat La Fira o la Vida, la plataforma nascuda el passat mes de maig que reivindica la conversió de l’actual Fira de Montjuïc en un barri amb habitatge públic. Un dels seus portaveus, David Bravo, denuncia a Línia Sants que el projecte “té una manca absoluta de transparència” i afegeix que “també s’estan dient mentides”. Bravo lamenta que dijous passat, mentre representants de la plataforma estaven reunits amb la tinent d’alcalde d’Urbanisme Janet Sanz, per tal que els informés sobre el projecte i el procés participatiu, s’estava firmant un conveni “molt decebedor”.

“MOLT TRIOMFALISME”
Bravo considera que tant Sanz com el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, estan parlant d’aquest nou projecte urbanístic amb “molt triomfalisme” però denuncia que el consistori només contempla transformar “el 40% de les 27 hectàrees” que el recinte de la Fira ocupa a Montjuïc. Bravo també afegeix que part de la zona que es podria transformar és la de l’avinguda Maria Cristina, però alerta que es tracta “d’una zona catalogada com a verda”.

Per la seva banda, el regidor Marc Serra considera que la “necessària remodelació” de la Fira de Montjuïc “és una oportunitat per repensar-la i recuperar sòl per construir-hi habitatge públic i equipaments per als barris”. Serra també ha deixat clar que el procés participatiu servirà perquè “veïns, entitats, agents econòmics i operadors construeixin conjuntament el projecte”.

MODELS DIFERENTS
Després de l’aprovació del nou projecte financer, el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, va afirmar que, en el cas de Montjuïc, “caldrà treballar” per encabir-hi noves activitats econòmiques “aprofitant l’oportunitat” de construir una Fira “més integrada” a la ciutat, amb “més habitatge” i “millor connectada i integrada” amb els barris de l’entorn.

Des de La Fira o la Vida insisteixen que cal obrir en profunditat el debat sobre els usos de tot l’espai on actualment hi ha la Fira i afirmen que actualment el recinte “fa de tap entre barris”. La proposta de l’entitat és que la zona aculli 10.000 habitatges públics, una xifra que permetria doblar el parc actual de la ciutat. Les xifres de l’Ajuntament, segons va avançar l’Ara, es mouen entre els 450 i els 600 pisos nous.

AMPLIACIÓ DEL MNAC
D’altra banda, ahir a la tarda es va conèixer que el MNAC s’ampliarà al pavelló Victòria Eugènia el 2021, el qual es convertirà en una nova sala d’exposicions temporals. D’aquesta manera, s’afegeix un altre ingredient en el debat sobre el futur de la zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram