L’edifici on es farà el tanatori es va construir el 1905. Foto: Arxiu

D’un parc infantil a un tanatori. Podria ser alguna metàfora força cruel d’algunes coses que passen a la ciutat, però és la descripció del que està passant a Sants. El centre lúdic infantil Happy Parc, que a finals d’any va tancar les seves portes, es convertirà en un tanatori que obrirà la Funerària San Ricardo. Tindrà quatre sales de vetlla i una sala de cerimònies amb una cinquantena de seients. La notícia ha revoltat els veïns, que ja han creat la plataforma Stop Tanatori per mostrar la seva oposició al projecte.

Des d’Stop Tanatori denuncien que la ubicació del futur tanatori “és completament inadequada”. L’edifici, d’estil modernista, està situat al número 76-78 del carrer dels Comtes de Bell-lloc i va ser dissenyat per l’arquitecte Modest Feu. El 1905 va ser construït pels germans Climent quan es va fer la fàbrica que duia el seu nom i forma part del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

Stop Tanatori considera que el tanatori tindria un impacte negatiu per diferents qüestions. Una d’elles és el fet que “està just al costat d’una zona escolar, amb dues escoles d’ensenyament primari, una llar d’infants, un institut, una universitat i una residència d’estudiants”. També alerten sobre l’impacte mediambiental per “l’alt volum de persones en vehicle privat” que el tanatori atrauria, en un entorn “que ja està castigat pel trànsit”.

Stop Tanatori diu que l’impacte ambiental i a l’espai públic seria molt perjudicial

Els problemes, segons l’entitat, no s’acaben aquí. També creuen que “la convivència veïnal es veuria afectada a causa de l’augment de la població itinerant” que asseguren que es produiria. Per últim, parlen d’un “gran impacte econòmic i d’ocupació de l’espai públic”, ja que consideren que els tanatoris “acaben generant una ocupació de l’espai al seu voltant”. Posen com a exemple la possibilitat que “tanquin botigues de tota la vida i n’obrin que només estiguin enfocades a l’activitat funerària”. En paral·lel, també alerten sobre la qüestió patrimonial i sobre la “possible afectació a la façana modernista protegida”.

SESSIÓ INFORMATIVA
Per mirar de frenar la intranquil·litat que ha generat el projecte, el Districte ha convocat per dilluns que ve a les Cotxeres de Sants una sessió informativa. La trobada arribarà després que els veïns hagin començat a recollir firmes, hagin fet diverses reunions i hagin publicat un manifest.

Des del Districte, per la seva banda, afirmen que es tracta d’una iniciativa privada que “compleix els requisits i les condicions establertes a l’ordenança de serveis funeraris”. Al mateix temps, el govern municipal defensa que va mirar d’intermediar amb la propietat quan es va conèixer que el Happy Parc tancaria, però que la proposta va ser rebutjada. A banda, recorden, ara s’obre el període d’exposició pública durant un mes que permet als veïns i les entitats “fer totes les al·legacions que considerin”.