Vallejo (dreta), en un acte l’any passat. Foto: ACN / Núria Julià

El Ple de l’Ajuntament de divendres passat va servir per aprovar les Medalles d’Honor de Barcelona d’aquest 2019. En el cas de Sants-Montjuïc, les medalles seran per l’activista sindical Carles Vallejo i pels Castellers del Poble-sec, coneguts també com els Bandarres.

En el cas de Vallejo, el guardó li reconeixerà la seva “destacada trajectòria com a activista sindical en defensa de les llibertats civils i polítiques”. Vallejo, expres polític del franquisme, va començar la seva relació amb el moviment obrer a finals dels anys seixanta, quan va entrar a treballar a la SEAT, on va ingressar al sindicat CCOO. A finals dels 70, enmig de la repressió franquista, va ser detingut i acomiadat. En aquest període va ingressar al PSUC i va patir tortures durant els 20 dies que va estar reclòs a la comissaria de Via Laietana. Després de la campanya pels acomiadats de la SEAT, que va acabar amb l’ocupació de la fàbrica, Vallejo va tornar a ser detingut i es va acabar exiliant a Itàlia després que el fiscal demanés una condemna de 20 anys de presó. Amb l’amnistia del 1976 va tornar a Barcelona, on es va reincorporar a la SEAT.

Pel que fa als Bandarres, el guardó destaca, en l’any del 20è aniversari de la colla, “la seva trajectòria com a entitat social i cultural del barri del Poble-sec”. Els Bandarres, a banda del seu paper com a colla castellera, han destacat des del seu naixement per la implicació en diferents qüestions del barri. A banda, un dels exemples dels projectes que la colla ha impulsat és el del Castelloscopi, que el 2016 va rebre el premi Ciutat de Barcelona per la seva difusió del món casteller.