Sembla que a poc a poc torna la calma a Sants. Després de nits consecutives d’aldarulls i violència, el conflicte desencadenat pel desallotjament i posterior inici d’enderrocament de Can Vies ha entrat en una fase d’stand by que de moment no té una sortida clara. Ahir, una gran grua va retirar l’excavadora calcinada de l’edifici, símbol dels fets d’aquesta setmana passada, i el col·lectiu de Can Vies va reprendre la reconstrucció de l’edifici. Paral·lelament, l’Ajuntament manté oberta la porta del diàleg i no descarta, d’entrada, cap proposta sobre el futur de l’edifici, fins i tot la de mantenir-lo.
El conflicte s’ha refredat o s’ha encallat, depenent de com es miri. Les dues parts, Ajuntament i Can Vies, semblen haver passat de la confrontació directa a una estranya tranquil·litat en què cadascú fa el seu camí. Ahir, el col·lectiu de Can Vies feia públic un comunicat de reafirmació de la seva voluntat de seguir reconstruint l’edifici i en el qual s’agraeix “la solidaritat” que, diuen, han rebut “per part dels veïns i veïnes”. El col·lectiu ha convocat el veïnat avui dimecres a les vuit de la tarda a una assemblea oberta que tindrà lloc a Can Vies per explicar el pla de reconstrucció de l’edifici, que preveuen finançar amb una campanya de micromecenatge. La idea és convertir l’antiga capella, ara enderrocada, en una plaça.
Per la seva banda, l’Ajuntament, amb Xavier Trias al capdavant, segueix apel·lant al diàleg sempre que no hi hagi violència. Aquest dilluns passat, Joaquim Forn, primer tinent d’alcalde, va apuntar que veu “predisposició al diàleg” entre el col·lectiu de Can Vies, una impressió que li ha arribat a través d’intermediaris que ja han realitzat els primers contactes que, segons Forn, permeten afirmar que “no hi haurà més disturbis”. Ara bé, el primer tinent d’alcalde va admetre que la negociació, si finalment tira endavant, serà llarga.
Mentrestant, els grups municipals, en una reunió d’aquest mateix dilluns passat, van acordar convocar un ple extraordinari abans del 27 de juny per abordar la situació, tot i que l’oposició va criticar que el govern municipal “no ha explicat encara el seu full de ruta”, en paraules de Jaume Collboni, líder del PSC a Barcelona. Un full de ruta que ara per ara no ha transcendit i que deixa la porta oberta a la incertesa respecte a com actuarà l’Ajuntament si el col·lectiu segueix tirant endavant la reconstrucció de Can Vies en els pròxims dies.

RECOLLIDA DE SIGNATURES

Sigui com sigui, els que han patit més el conflicte en primera persona són els veïns i veïnes de Sants, que, tant si estaven a favor com en contra del desallotjament, han viscut una setmana d’aldarulls als seus carrers que semblava no tenir aturador.
Amb la violència temporalment aturada, un d’ells, Albert Torras, cap de Comunicació de l’eix comercial Creu Coberta, ha escrit un comunicat que ha enviat al teixit associatiu de Sants i a persones a títol individual perquè lliurement el signin i així puguin deixar clara la postura del veïnat. Uns veïns i veïnes que comparteixen, tal com proclama l’escrit, la condemna de “la violència gratuïta al nostre barri, provingui d’on provingui”, però que també exigeixen a l’Ajuntament que “l’associacionisme juvenil” pugui disposar “de locals i altres espais per al seu ús, amb major o menor grau de tutela o acompanyament institucional”.