Mural Riera Tena

El mural és al carrer Riera Tena. Foto: Guillem Rosset/ACN

L’artista i muralista Roc Blackblock va fer fa uns dies un gran mural d’art urbà al barri de Sants per homenatjar el passat agrícola de la zona. El títol de l’obra de 250 metres quadrats és Sants, la pagesia a les arrels i es pot veure a la paret mitgera d’un edifici del carrer de la Riera de Tena. Però això no és tot. El treball, a més, reprodueix una foto familiar dels anys quaranta i forma part del projecte Murs de bitàcola, que vol explicar amb murals els episodis de la memòria popular i comunitària dels territoris.

El més bonic d’aquesta iniciativa, tal com va explicar l’autor del mural a les xarxes socials, és que és un regal sorpresa que han preparat els familiars d’una de les nenes de la foto, que fa pocs dies celebrava 86 anys.

Passat pagès

Blackblock va rebre l’encàrrec per fer el mural de la família, propietària de l’edifici, ara fa un any. Es tracta d’una família que sempre ha viscut a Sants i que hi havia tingut una masia. “Volíem homenatjar la família, però fent referència al passat pagès del barri”, ha detallat l’artista a l’ACN. “Quan vaig rebre la proposta, em va encaixar molt bé amb les històries que vull explicar amb els murals”, afegeix.

Pel que fa als materials i la tècnica, aquest treball es va pintar amb una base de pintura plàstica d’un color i després es va completar el disseny pintant quadrat per quadrat. L’obra la va fer Blackblock acompanyat per un assistent durant nou dies. Per a més endavant, a més, està previst que s’hi afegeixi un codi QR que doni informació sobre els orígens pagesos de Sants.

“Preciós homenatge”

D’altra banda, l’artista celebra que el projecte hagi implicat bona part del barri. De fet, Blackblock no ha estat l’únic que ho ha valorat positivament. Per part seva, el regidor del Districte, Marc Serra, ha catalogat el mural de “preciós homenatge a la pagesia”. “És un orgull veure estampat als murs dels nostres carrers el patrimoni immaterial de la memòria col·lectiva dels barris”, ha afirmat Serra, orgullós de la nova obra que ara té el barri de Sants.