Una imatge de l’edifici que s’enderrocarà. Foto: Ajuntament

La cobertura del calaix de les vies de Sants és una d’aquelles obres de ciutat que no destaca per la seva velocitat. Més aviat tot el contrari. Ara, després d’un nou retard, l’Ajuntament té previst començar l’enderrocament dels locals del número 15 del carrer de Burgos, a la cantonada amb Riera de Tena. Les obres s’allargaran fins a mitjans de desembre.

Aquesta fase del projecte, que és la tercera, s’havia de posar en marxa el passat mes d’abril però llavors el Districte va comunicar als veïns afectats que les obres s’endarrerien. Això va provocar noves queixes dels veïns de la zona, que fa molts anys que denuncien la precarietat de les famílies que viuen en els edificis afectats.

Una de les principals causes del retard de tot el projecte és la reubicació d’aquestes famílies, unes 40, que viuen en tres finques de just al costat. Els edificis també ha d’anar a terra un cop s’hagi fet l’expropiació. Aquests veïns seran reallotjats en un bloc de pisos que es construirà al solar que quedarà lliure després d’aquest primer enderroc. Per veure tot aquest procés completat encara caldrà esperar molts mesos, ja que s’han de negociar les expropiacions amb els veïns.

Aquesta tercera fase ha de permetre completar la transformació urbanística del costat esquerre (mirant a l’Hospitalet) d’aquesta zona del calaix de les vies. Un cop s’acabi es podrà accedir amb facilitat a la rambla que hi ha a sobre les vies.

CAN VIES, SALVAT
L’edifici que, en canvi, no anirà a terra és Can Vies. L’històric espai okupat, situat al número 40 del carrer dels Jocs Florals, també està afectat per la transformació urbanística d’aquesta zona. Els comuns sempre han deixat clar, d’ençà de la seva arribada al govern l’any 2015, que són partidaris de salvar l’edifici pel seu valor simbòlic a nivell polític i social.