Una imatge de l’espai habilitat a la Fira per a les persones sense llar. Foto: Blanca Blay / ACN

“El requeriment de la distància de seguretat serà difícil de mantenir i els espais massificats generen angoixa i situacions desagradables”. Aquesta és l’opinió de Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, sobre el pavelló de la Fira que des de la setmana passada funciona per acollir persones sense llar, de moment 225 i la setmana que ve la xifra es doblarà, mentre duri la crisi del coronavirus.

Busquets deixa clar que “s’ha d’agrair l’esforç” de l’Ajuntament però veu diversos inconvenients en aquest model. “Ens estan dient que no podem estar junts però allà estan aglomerats”, afirma. “Ahir es va omplir de seguida perquè a la ciutat està tot tancat, però hem de pensar que són gent que de vegades no volen ni estar en espais més petits com un alberg”, afegeix el director d’Arrels.

Des d’Arrels diuen que una opció millor per a la gent que viu al carrer seria habilitar hotels

Preguntat sobre el paper que podrien jugar els hotels a l’hora d’acollir la gent que viu al carrer, Busquets diu que “estaria molt bé”. Això, però, de moment només ha passat amb el personal sanitari. Per exemplificar que un pavelló gran com aquest no és la millor opció, el director d’Arrels fa un raonament molt senzill: “On estaríem més còmodes tots, en una habitació amb 10 persones o en un espai amb 80 persones? Aquesta gent són com tothom”. Per acabar, també recorda que el 30% de la gent que viu al carrer té una malaltia crònica, cosa que els fa especialment vulnerables.

HOSPITAL TEMPORAL
D’altra banda, el Govern va anunciar dissabte passat que habilitarà un hospital temporal a la mateixa Fira amb 300 llits i més de 600 professionals. L’espai, que es podrà ampliar fins a 2.000 places, acollirà pacients malalts de coronavirus que vindran derivats des dels centres hospitalaris de tota la xarxa sanitària i està previst que s’acabi d’enllestir al llarg d’aquesta setmana.

L’anunci el va fer la consellera de Salut, Alba Vergés, que va explicar que l’espai disponible “és absolutament ampliable si fos necessari”. Els més de 600 professionals que treballaran en aquest nou espai estaran sota les ordres directes d’un equip del departament de Salut. Segons va dir Vergés, es tracta d’un equip assistencial “creat ad hoc” i que, per tant, no estarà sota la supervisió de cap hospital, sinó que serà una “infraestructura de tot el país”.

Pel que fa als professionals, en concret seran 15 d’especialitats hospitalàries, 120 especialistes d’atenció primària, 120 infermeres, 240 auxiliars i 120 zeladors. Tots ells repartits en cinc torns. L’hospital funcionarà les 24 hores del dia i fins que sigui necessari.