Una imatge de les Cotxeres durant l’1-O. Foto: Línia Sants

Somriures, aplaudiments, nervis, tensió i, sobretot, gens de por. Aquest podria ser un breu resum del què es va viure aquest diumenge al conjunt del districte durant la jornada electoral del referèndum. Línia Sants va passar unes hores a les Cotxeres de Sants, un dels punts amb més participació del districte.

A Cotxeres, com a tot arreu, la jornada va arrencar ben d’hora i de seguida va quedar clar que la mobilització veïnal seria molt gran durant tot el dia. La gran majoria de votacions van ser a primera hora. A mesura que el dia avançava la gent va anar veient les imatges de la repressió policial en diferents punts de Catalunya. Qui va denunciar els fets, precisament des d’aquest centre cívic convertit en col·legi electoral, van ser els observadors internacionals. El portaveu de la delegació, Dimitrij Rupel, antic ministre d’Afers Exteriors d’Eslovènia, va afirmar que el començament del dia havia estat “molt complicat” pel paper de l’Estat. Les imatges que arribaven des de diferents punts de Catalunya van tensar l’ambient i van provocar que, a partir de mitja tarda, anés arribant gent a l’exterior de l’edifici per si calia protegir el col·legi electoral.

“Tinc 85 anys, fa poc he tingut un problema de salut però avui sóc aquí i estic molt emocionat”. Són paraules del Jaume, que va exercir el seu vot a mitja tarda entre aplaudiments de la gent. Una estona abans havien votat el Joan i la Neus, un matrimoni d’avis que explicaven d’aquesta manera com estaven vivint la jornada: “Estem esperançats i il·lusionats. Feia molts anys que esperàvem això”. Sobre l’actuació de la policia espanyola deien: “Han perdut el nord, han embogit. Són uns dements. Ara una DUI i a fotre el camp”. Poca estona abans que el col·legi electoral tanques hi va haver una altra gran ovació. Va ser per a una àvia que va anar a votar, acompanyada dels seus familiars, amb cadira de rodes. Qui també va valorar la jornada viscuda va ser la regidora Laura Pérez, a qui es va poder veure a les Cotxeres. Pérez va afirmar que l’actuació policial durant el dia havia estat “un atac directe a la democràcia”.

A les vuit en punt, amb l’anunci del tancament del col·legi, el miler llarg de persones concentrades a l’exterior ho van celebrar al crit de “Hem votat!”. Tots s’hi van quedar força més estona per protegir els 3.316 vots (2.102 Sí, 216 No, 155 blancs i 25 nuls) reunits al llarg del dia. Uns vots que van formar part dels 49.995 que es van registrar al districte, on el Sí va guanyar amb el 88,3% dels vots, segons un recompte d’El3.cat.

 

Entitats i institucions s’aturen
durant la vaga del 3-O

Dos dies més tard de la celebració del referèndum, és a dir abans-d’ahir, entitats, institucions i empreses del districte –entre elles Línia Sants– es van afegir a la vaga general, que també es va convertir en una jornada de rebuig i protesta cap als fets viscuts durant l’1-O, amb milers de persones sortint al carrer durant tot el dia, especialment al centre de la ciutat.

Així doncs, les entitats santsenques, els centres cívics i esportius agrupats al voltant del Secretariat d’Entitats, de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, com ara el Casinet d’Hostafrancs, les Cotxeres de Sants o el Poliesportiu de l’Espanya Industrial, van estar tancats en senyal de protesta. Lluïsa Erill, la presidenta del Secretariat, va afirmar que els fets viscuts durant el dia del referèndum van ser “un atac directe a la democràcia que no es pot tolerar més”. Tampoc van obrir les seves portes la majoria d’escoles i instituts i l’Assemblea Groga de Sants va celebrar una acció de protesta a la plaça de Sants.

Per la seva banda, al barri del Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats també es va afegir a la jornada de protesta i condemna de la violència, de la mateixa manera que ho van fer els quatre centre cívics del barri, que van tancar pel mateix motiu. També bona part del comerç santsenc va abaixar la persiana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram