L’exjugador del BUC Oriol Ripol. Foto: Federació Catalana de Rugbi
El millor jugador català de rugbi de la història va néixer un dia històric. Oriol Ripol ho va fer a Barcelona el 6 de setembre de 1975. Aquella nit, a 600 quilòmetres, als estudis de RTVE de Prado del Rey (Madrid), es va viure un dels moments més màgics i sorprenents de la televisió europea. A Directísimo, conduït per Jose María Íñigo, aterrava l’il·lusionista Uri Geller, que amb la seva ment va arreglar rellotges espatllats i va doblar culleres. Molts espectadors i espectadores van assegurar que els poders de Geller havien traspassat la pantalla.
Ripol, que jugava d’ala, era pura màgia i eficàcia en defensa, un gran recuperador de pilotes, un corcó per rivals i un líder per als seus equips. El barceloní es va formar a les categories inferiors del BUC, on va començar a entrenar-se amb només cinc anys. Amb 20 va fer les maletes cap a Nova Zelanda per estudiar anglès a la Universitat d’Auckland, amb qui va jugar a rugbi en un país en què el rugbi és una religió.
Amb 20 anys va fer les maletes cap a Nova Zelanda, on va estudiar anglès i jugar a rugbi
El seu gran objectiu era ser professional i ho va aconseguir. De fet, la temporada 2005-2006 es va proclamar campió de la Premiership amb els Sale Sharks, amb un assaig a la final, i de l’European Challenge Cup.
Des d’octubre de 2022 és el director tècnic de la Federació Sueca de Rugby. “Soc l’encarregat de controlar el nivell i el desenvolupament esportiu dels sub-16, els sub-18 i fins als sèniors”, explica Ripol, a Xavier Agustí, en una conversa per a L’Esportiu. L’entrevistat també està pendent de les seleccions rugbi a 7 i 15, i està dirigint la selecció femenina de rugbi a 7.
La seva dona és sueca i fa més de 10 anys que viu a Suècia. Quan es va retirar, el barceloní va estar cinc temporades dirigint un equip de la capital, Estocolm, i també té experiència en la salut corporativa vinculada a empreses.
Casat amb una sueca, Ripol fa més de 10 anys que viu a Suècia, on gaudeix del seu esport
A principis de març va tornar a Catalunya puntualment per assistir a un partit molt especial per a ell, un Catalunya-Suècia commemoratiu pel centenari de la Federació Catalana de Rugby a la Foixarda. Ripol va defensar la samarreta catalana en alguna ocasió: “Recordo un matx contra la República Txeca a l’Estadi Olímpic, també contra França, i contra Itàlia a la Foixarda. És un plaer veure com Catalunya recupera els partits internacionals”.