El president del Centre Catòlic de Sants ens rep pocs mesos després de celebrar el seu 140è aniversari (la data de fundació de l’entitat és el 25 de juliol de 1878). Jorba fa una repassada al que ha estat i significat l’entitat durant gairebé un segle i mig, però té clar que ara toca mirar cap al futur i aconseguir obrir-se més al barri.

El Centre Catòlic s’encamina cap als 150 anys de vida. Són una de les entitats amb més història i recorregut del barri…
És cert, però aquests 140 anys ja han passat i el que hem de fer és pensar en ara i en el futur. Tenim un arrelament al barri, però en el que estem treballant ara és en projectes, alguns dels quals ja estan en marxa, com el Sants Teatre, una sala principalment orientada al barri, però també a la ciutat. Ens hem anat adaptant al pas del temps i tenim ganes de projectar-nos més: no ser només una entitat cultural pels nostres socis, sinó per tot el barri.

L’estrena de la temporada de tardor és imminent i el teatre s’ha remodelat.
Nosaltres som aquí des de fa temps i l’edifici, no només el teatre, necessitava unes obres pràcticament inassumibles. Vam tenir la sort que va sorgir una oportunitat de fer una permuta amb una constructora. L’última gran reforma del teatre, que és a la planta inferior, és de fa 11 anys, però s’han anat incorporant millores tècniques com taules de so, il·luminació, … I en un futur, si en calen més, no sabem com però trobarem la manera per fer-les.

A partir de quin dia arrencaran les representacions? Quin calendari tenen previst de cara a les pròximes setmanes?
Extraoficialment vam posar-nos en marxa el passat divendres 2, amb una obra de teatre que vam incloure en el calendari de la Festa Major de Sants, però era un acte fora de temporada. Així, des de principis d’octubre i fins que s’acabi l’any tenim concretades i tancades cinc obres de teatre, sense comptar les tres representacions dels Pastorets, que són un fixe, i que enguany representarem els dies 22, 23 i 30 de desembre. A més, a partir de l’1 de gener tenim gairebé tots els caps de setmana (dissabtes i diumenges) plens, però això ja ho anirem concretant més endavant.

Se’ls coneix sobretot pel teatre, però tothom qui ve al Centre sap que no és l’única proposta cultural que trobarà…
Exactament. Fa uns anys que formem part de la Federació d’Ateneus de Catalunya i ara tenim accés a un catàleg molt variat d’espectacles. La temporada passada ja vam incloure la música a la nostra programació i tenim la intenció de seguir-ho fent. Concerts, bandes, grups de teatre musical… De fet també tenim tancats tres concerts: un de la Banda de Roquetes-Nou Barris, el 14 d’octubre, un altre de la Cobla Mediterrània i una actuació especial, que encara s’ha de decidir quin dia serà, de temàtica nadalenca. Intentem canviar una mica la inèrcia de només teatre, obrir el focus per atraure més públic i donar-nos a conèixer encara més. El Sants Teatre, la nostra sala, ens ha d’ajudar a aconseguir-ho.

En aquest sentit, l’època els acompanya, perquè el teatre torna a estar de moda, les sales tornen a estar plenes.
Sí. Per desgràcia havia passat unes males temporades, però ara el públic està tornant. Tot i això, nosaltres sempre hem mantingut l’aposta pel teatre amateur i també hem pogut gaudir amb assajos i preestrenes d’obres que després s’han fet en el circuit comercial. Treballem per anar sempre endavant, en la mesura del que estigui dins de les nostres possibilitats.

Si algú pensa en cultura escènica a Sants-Montjuïc inevitablement mira al Paral·lel. Quin paper juga el Centre en aquest sentit?
Ni podem ni volem ser un teatre comercial, no tenim cap aspiració en aquest sentit. Volem fer cultura a nivell de barri, cosa que no vol dir posar el llistó baix pel que fa a la qualitat, tot el contrari.

Pel que fa als gèneres, l’oferta serà variada?
I tant. En les de producció pròpia dependrà de cada director, cadascun té les seves preferències. I això també passa en les produccions externes que lloguen la sala. De les cinc obres de les quals parlàvem abans, dues seran de producció pròpia i tres seran externes. Acostumem a fer una funció única i, de fet, és més habitual que repeteixin les representacions de producció pròpia que no pas les externes. Es barregen perquè amb producció pròpia no es podria omplir tota la temporada.

Abans parlava de les tres representacions dels Pastorets, l’obra per la qual són més coneguts. Els seus orígens, fa més de 100 anys, són gairebé simultanis a la creació de la secció de teatre. Què ha d’esperar el públic de cara a aquesta temporada?
A l’octubre començarem a treballar en les tres funcions. L’any passat l’obra va viure un relleu generacional total: vam canviar tots els personatges, que han assumit alumnes de l’escola de teatre. Com sempre, és possible que hi hagi petites modificacions en el text, però no ha de canviar de forma sensible respecte del que el públic va poder veure l’any 2017.

És innegable, doncs, que el Centre Catòlic té un caràcter eminentment formatiu. Quants alumnes hi ha ara mateix a l’escola de teatre? I al grup?
Pràcticament és dels moments més alts pel que fa al nombre d’alumnes. De fet, ara mateix tenim llista d’espera, hi ha nois i noies que voldrien estar apuntats a l’escola, però no els podem admetre per qüestions d’espai. De fet, de vegades alguns grups han de fer els assaigs fora de la sala de teatre, en altres espais de l’edifici. Però tampoc creiem que sigui convenient que hi hagi massa alumnes per professora o professor, perquè venen a aprendre teatre, no a passar l’estona. Fan exercicis d’improvisació, aprenen a moure’s per l’escenari, declamació, treballar en equip… A l’escola els agrupem en funció de l’edat, intentant que els decalatges siguin els més adients possibles: hi haurà set grups a l’escola, mentre que el quadre escènic està integrat per cinc grups de teatre.

Aquesta formació constant d’actors s’ha traduït en alguna gran estrella dels escenaris?
[Riu] De l’escola de teatre no t’ho sabria dir, però sí que és cert que algunes persones dels grups de teatre d’adults sí que ha format part de representacions més professionals, encara que hagi estat sense tenir un paper massa protagonista.

Quins altres projectes culturals que no estiguin relacionats amb el teatre estan en marxa actualment al Centre Catòlic?
Des de fa dos anys també tenim en funcionament un grup vocal jove que es diu N’Clau Vocal, i ara mateix estem fent audicions per un altre grup de cant, el Barcelona Rock Choir, que interpretarà únicament música rock . Volem que abans d’acabar l’any ja facin alguna actuació, però caldrà encabir-ho entre les dates, perquè algunes ja estan ocupades.

Són una associació cultural, però també tenen secció de tennis taula. També té recorregut, com passa amb el teatre?
Sí, fa molts anys que tenim equips federats, que competim en categories sènior, com Tercera Nacional. A més, des de fa tres anys també hem creat una escola, on els nens i les nenes també poden venir i aprendre dels que en saben. La formació és la nostra raó de ser, però des de fa uns anys vam decidir que calia prendre-s’ho d’una forma més seriosa i més professional.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram