Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Jaume Collboni esprem les últimes setmanes abans de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. En aquesta entrevista amb Línia Sants, el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona repassa les principals qüestions que han marcat el mandat al districte.

La transformació del parc de les Tres Xemeneies finalment s’ha desencallat després d’acumular retards per la interminable negociació amb la propietat dels dos grans edificis buits. Creu que s’ha arribat a una bona solució?
Després d’anys de negociacions amb la propietat, el passat mes de febrer es va presentar l’acord per desencallar de forma definitiva la transformació i millora d’aquesta zona, sí. Aquest és un bon acord, amb el qual tothom surt guanyant, especialment el Poble-sec. L’acord permetrà rehabilitar la plaça, generar espais per a nova activitat econòmica, disposar d’un nou equipament municipal i, vull remarcar-ho, situar-hi un nou centre de coordinació d’emergències que permetrà millorar la seguretat de l’entorn. A més, també s’ha desencallat la instal·lació d’una residència d’estudiants on hi havia la discoteca Brisas. Es va pactar amb la propietat que als baixos d’aquesta residència se cedirà un espai per generar un nou equipament per al barri, que podria ser juvenil. Estic convençut que aquesta transformació és una oportunitat per al Poble-sec i que el nou espai serà un motiu d’orgull per als veïns i veïnes de la zona.

“Cal actuar de forma contundent contra les ocupacions delinqüencials”

Confia que el projecte per a l’espai firal de Montjuïc també permetrà tenir una zona que, mantenint una part de fira, pugui tenir un perfil més veïnal?
Transformar l’espai firal de Montjuïc, mantenint l’activitat econòmica i obrint-lo als ciutadans, ha estat una de les meves prioritats. S’ha dut a terme un llarg procés participatiu amb tots els actors implicats dels barris del Poble-sec, la Font de la Guatlla i també de l’Eixample. Hem aconseguit arribar a un consens gairebé total sobre el que hi ha d’haver a l’espai firal que recuperem per a la ciutadania. Endreçarem tota aquella zona, impulsem un node de coneixement i alhora hi projectem equipaments necessaris com un nou CAP o una nova residència de gent gran. A més, el projecte també inclou més habitatge social, nous espais veïnals i una millor connexió entre barris. Els socialistes defensem una ciutat que generi oportunitats per als més joves, llocs de treball i habitatge assequible perquè no hagin de marxar. En definitiva, aquest és un projecte ambiciós que, juntament amb la recuperació de la Casa de la Premsa per al Poble-sec, posarà la cirereta a una transformació en positiu per als veïns de tot l’entorn.

Collboni

Foto: Joanna Chichelnitzky

Seguint amb la zona del Poble-sec, el moviment veïnal fa anys que denuncia una “manca crònica d’inversions”. El Pla de Barris per a aquest indret, que es va començar a desplegar la primavera del 2021, està anant a un bon ritme?
El pròxim mandat, com a alcalde, doblaré el pressupost del Pla de Barris, destinant-hi un total de 300 milions d’euros per fer una ciutat més justa i amb 73 barris de primera. Per això he incorporat Lluís Rabell a la meva candidatura, com a gran coneixedor de la realitat i de les necessitats de tot el territori. En concret, ara mateix està previst que al Poble-sec s’inverteixin més d’11 milions d’euros, després de l’acord que hem comentat del projecte de les Tres Xemeneies. Així es garanteix que el barri pugui fer un salt molt important pel que fa a inversió. El Poble-sec s’ho mereix i crec que els veïns notaran millores importants en els pròxims anys.

Una altra gran transformació urbanística és la de Can Batlló. Pot garantir que el mandat que ve, si és alcalde, quedarà definitivament acabada?
El parc de Can Batlló està en marxa i la intenció és acabar-lo dins del termini previst, aquest mateix 2023. Això dependrà de l’evolució amb les restes arqueològiques que hi ha en aquest espai, un element que mai és fàcil de preveure. Però de moment mantenim el compromís d’anar tan ràpid com ens deixin. Hi estarem a sobre.

“Està previst que al Poble-sec s’inverteixin més d’11 milions d’euros”

Sants-Montjuïc és un dels districtes on sovint hi ha més conflictes relacionats amb els desnonaments i els habitatges ocupats. Què pot fer més l’Ajuntament per combatre aquesta problemàtica?
El gran problema de Barcelona en aquest moment és la manca d’habitatge accessible. Així ho he expressat i és en aquesta línia que estem treballant amb el meu equip per fer que la nostra sigui una ciutat d’oportunitats per a tothom. Per exemple, hem presentat el Pla 500 per incentivar els petits propietaris a posar els seus pisos en lloguer, proporcionant-los seguretat jurídica. Ampliar el parc d’habitatge de lloguer assequible és una solució per a moltes famílies que necessiten un habitatge, però alhora evita ocupacions, perquè redueix els pisos buits. I és que des del PSC volem una ciutat d’ordre. Per tant, cal actuar de forma contundent contra les ocupacions delinqüencials. En aquest sentit, hem demanat que les comunitats de propietaris puguin denunciar les ocupacions, que calgui un document legal que acrediti la titularitat de la propietat o del lloguer i, sobretot, que s’escurcin els terminis de desallotjament a un màxim de 72 hores. El nostre objectiu és protegir els petits propietaris i les famílies més vulnerables, que són víctimes de les màfies.

“El parc de Can Batlló està en marxa i la intenció és acabar-lo aquest mateix 2023”

Com?
La nova Llei d’habitatge contempla mesures per protegir les famílies en situació de necessitat. Nosaltres anem a l’arrel del problema, millorant les condicions de vida dels ciutadans. La citada llei estableix límits a l’augment del lloguer i també sistemes de mediació per a les persones més vulnerables que tinguin problemes per pagar-lo. Ara bé, insisteixo que també em preocupa el problema de les ocupacions delinqüencials, les que impulsen les màfies i que generen problemes de convivència al barri. Contra això actuarem amb totes les eines policials i tota la força de la llei per garantir l’ordre. De fet, com els deia, jo mateix he proposat un canvi legal perquè les comunitats de propietaris puguin denunciar aquestes ocupacions, contra les quals és molt important reaccionar amb la màxima rapidesa possible.

Una qüestió que en els darrers mandats no s’ha encarat és quin ha de ser el futur de Can Vies. Què farà vostè si és alcalde? L’enderrocarà o creu que és un espai que cal mantenir?
Aquesta va ser una de les pitjors herències de Xavier Trias com a alcalde. Tinc molt clar que Can Vies és un espai que no permetré que sigui motiu de conflicte per a la convivència al barri. Durant el mandat de Trias, aquest va ser un dels grans problemes d’espai públic, perquè després de generar un gran conflicte va acabar cedint a les demandes dels okupes. Si soc alcalde, això no passarà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram