Foto: Ajuntament

Sis mercats de la ciutat (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta) van posar en marxa, a finals de juny, la prova pilot del programa Comerç Verd. Es tracta d’una iniciativa que dona prioritat i espai als productes ecològics i de proximitat i que el pròxim mes de setembre s’aplicarà a tots els mercats de Barcelona.

La campanya és una de les iniciatives del programa de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i vol suposar un salt qualitatiu, tant en el volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a la ciutat com en la possibilitat que els veïns, primer d’aquests sis equipaments i més endavant de tota la ciutat, hi tinguin accés.

Comerç Verd és un projecte impulsat per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament i la Federació de Mercats Municipals (FEMM), que agrupa les entitats de comerciants dels mercats municipals.

Els orígens del projecte es remunten al 2019, però no ha estat fins ara que comença la seva fase operativa. La iniciativa, segons expliquen els seus impulsors, és “de present i de futur”, ja que “accentua el caràcter dels paradistes dels mercats municipals com a prescriptors i persones de confiança dels clients” i té tres objectius: remarcar la diferenciació dels establiments dels mercats gràcies a la qualitat dels seus productes, lluitar contra la reducció d’emissions i facilitar la viabilitat de l’agricultura i la ramaderia local i sostenible.

COM FUNCIONA?
Qualsevol establiment de la ciutat podrà ser Comerç Verd o tenir un Racó de Comerç Verd, en funció del nombre de referències o del percentatge de productes locals i ecològics disponibles que ofereixi als seus clients.

Per aconseguir-ho, s’han definit tres criteris principals relacionats amb l’alimentació sostenible: que el producte sigui local, és a dir, fet a Catalunya (evitant desplaçaments llargs), que sigui ecològic, amb el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i que sigui comprat directament a un pagès.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram