Lluís Llanas és el president de l’Eix Comercial Creu Coberta. Foto: Alèxia Vila / ACN

Passen els dies i el comerç santsenc no té motius per ser optimista. Les persianes segueixen abaixades i els ingressos continuen sent nuls. Per contra, hi ha despeses que s’han de seguir pagant. “Ens fem moltes preguntes i veiem que les ajudes no són suficients”, afirma Lluís Llanas, president de l’Eix Creu Coberta, en declaracions a Línia Sants.

Llanas es mostra preocupat i explica que entre els comerciants del barri “no hi ha optimisme”. Especialment delicada, diu, és la situació dels autònoms. “Fa pocs dies els van cobrar la quota i a principis de maig tornarà a passar el mateix”, lamenta Llanas. Una altra qüestió amb la qual no es mostra gens convençut és amb els crèdits que els comerciants poden demanar, ja que creu que “les condicions no són gens favorables”.

Pel que fa als lloguers, que és una de les grans preocupacions dels botiguers, Llanas explica que hi ha força casos de gent que ha pogut acordar amb els propietaris dels locals alguna rebaixa. Tot i això, avisa que en el cas dels aplaçaments dels pagament només s’està traslladant el problema per més endavant. És per això que reclama el suport de les administracions per aquesta qüestió: “Està molt bé que l’Ajuntament hagi ajornat el lloguer dels locals que són de la seva propietat però fan falta més ajudes per pagar els lloguers”. En aquest sentit, l’Ajuntament va anunciar la setmana passada un fons de 25 milions d’euros per a la petita economia, d’on ha de sortir liquiditat al petit comerç perquè pugui pagar els lloguers o mitigar la falta d’activitat, mentre que ahir el govern espanyol va aprovar una moratòria per al pagament del lloguer dels locals comercials. Concretament, la mesura afecta els locals que són propietat de grans tenidors o empreses públiques.

CALENDARI INCERT
Un dels principals problemes d’aquesta situació és que no hi ha un calendari concret sobre quan el comerç local podrà començar a aixecar la persiana. “Ens falta informació i no sabem quan els negocis podran tornar a obrir”, afirma Llanas. A banda dels bars i restaurants, el president de Creu Coberta també posa d’exemple el cas dels negocis relacionats amb la moda. “Les col·leccions que s’havien comprat ja no tindran sortida perquè ja serem gairebé a l’estiu, no hi haurà marge per pagar als proveïdors i això provocarà endeutaments”, diu. Sembla, doncs, que el comerç local haurà d’encarar els mesos que vindran enmig d’incerteses i dificultats.