Església Josepets

Foto: Ajuntament

Avui és un dels punts amb més trànsit i activitat de Barcelona, però fa uns segles només hi havia camps i camins. Estem parlant de la plaça Lesseps, on l’any 1626 els frares carmelites descalços van fundar-hi un convent. El van edificar a l’encreuament de les rieres de Vallcarca i de Cassoles. Aquell convent va donar peu a la formació de tota una vila, la de Gràcia. El 1630, el monestir ja estava acabat, però l’església, que és l’únic element que ha sobreviscut al pas dels anys, no es va acabar fins al 1658.

Els cànons tradicionals

L’església, coneguda popularment com ‘dels Josepets’, presideix la plaça i és un dels elements arquitectònics més importants del barroc català. Obra de l’arquitecte fra Josep de la Concepció –nom religiós del carmelita tarragoní Josep Ferrer–, el temple es va enllestir el 1658, tot i que no es va poder consagrar fins al 1687. L’edificació segueix els cànons tradicionals del barroc català, mentre que la façana tripartida i amb frontó triangular constitueix un element molt habitual a les esglésies carmelites de l’època.

Per tot plegat, aquesta obra arquitectònica està inscrita com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) a l’inventari del Patrimoni Cultural català.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram