Un agradable aspecte de modernitat que casa perfectament amb la zona residencial on es troba. Parlem, indubtablement, del Parc Central de Nou Barris, un dels més grans de la ciutat i una zona verda incomparable, amb una cinquantena d’espècies d’arbres diferents. Gràcies a la seva situació i dimensions, aquest parc aconsegueix que ens sentim en plena natura dins de la ciutat.

Diversos fanals, un brollador d’aigua gegant… El Parc Central de Nou Barris sembla que vol fer la competència –a petita escala, això sí– al seu homòleg novaiorquès. O com a mínim pretén elevar-se com un dels símbols d’aquest districte.

Inaugurat el 1999 i ampliat el 2003, el segon parc més extens de la ciutat, dissenyat per Carme Fiol i Andreu Arriola, integra edificis singulars i històrics del barri amb la verdor de les esplanades, com ara l’antic Institut Mental de la Santa Creu, seu actual del Districte de Nou Barris; les antigues masies de Can Carreras i Can Ensenya; o el Parc Tecnològic de Barcelona Activa, un centre que acull iniciatives empresarials innovadores.

L’aigua, d’altra banda, és l’element que aglutina aquest teixit d’edificis i zones verdes. La trobem tranquil·la en basses triangulars que es dibuixen per tot el Parc Central, però també sortint amb força d’altíssims brolladors que refresquen la zona.

Una part de l’antic aqüeducte de Dosrius, que passa per sobre del llac i uneix el districte de Nou Barris amb Horta-Guinardó, és un dels altres elements arquitectònics que dibuixen el perfil de la zona verda. Un perfil que acaben de definir els fanals en forma de “diapasons”, els més alts, i de “palmes”, els menys elevats. A part de donar llum, aquestes curioses estructures de fusta ofereixen ombra i redós al parc.

Un parc que, amb tot, posa a disposició un enorme paratge on estar en contacte amb la natura i demostra que relaxar-se a la vora d’un llac enmig de la ciutat és possible.

Ho saben bé els veïns i veïnes de Nou Barris. Persones de totes les edats, també molts nens i nenes, aprofiten el parc per jugar i passar una estona de tranquil·litat. I és que les més de 49 espècies d’arbres i les 157 palmeres que hi ha proporcionen un lloc on aprendre i relaxar-se.

Amb un total de 17 hectàrees d’extensió i adaptat al terreny, aquest parc ondulant és ple de petites sorpreses.