Ernst Paul Lehmann, nascut a Berlín el 9 de juny de 1856 i mort a Brandenburg an der Havel el 10 de juny del 1934, va ser un dels fabricants de joguines més importants del món. L’any 1893 Lehmann va instal·lar una de les seves fàbriques en aquest interior d’illa del carrer Consell de Cent, 159. Lehmann Spielzeuge es va dedicar a fer nines amb cap de porcellana i més tard joguines de llauna. L’any 1920 fabricava 80 models diferents de joguines de llauna.

Accedint a l’interior d’illa pel carreró central ens trobem amb un pati pràcticament quadrat, al voltant del qual es feien totes les operacions de la fàbrica. L’abril de l’any 1903, la companyia va construir en aquest pati la xemeneia de 25 metres d’alçada per al forn i la mufla per a la cocció i decoració de porcellana i, posteriorment, per als fogons amb gresol per fondre metalls. Sembla que durant la Guerra Civil la seva dedicació primordial, però, va ser la de fabricar plats i coberts per a un únic client: l’exèrcit republicà.

Actualment, aquest indret encantadorament inhòspit és encara un desconegut al cor de la ciutat. Els últims 15 anys l’espai ha anat ocupant-se amb una vintena d’estudis-taller amb dissenyadors gràfics, fotògrafs, artistes, galeries d’art, ceramistes, interioristes, arquitectes, gent de la faràndula, brocanters, pintors, fusters… I tot plegat amb un aire bohemi similar al d’altres llocs que podem trobar a París, Milà o Berlín.