masia Can Fargues

Foto: Ajuntament

La Masia de Can Fargues forma part del paisatge d’Horta des del segle XII. El primer record que en conservem és el d’una torre defensiva que devia protegir el territori d’algun senyor feudal que desconeixem. Sí que sabem que al segle XIII passa a mans de la família de Josep Maria Pujol, que a poc a poc i al llarg de diverses generacions transforma aquella fortalesa militar en un important nucli agrícola que agrupava diverses edificacions i comprenia tot l’espai que avui ocupa el Parc del Guinardó.

Fins al segle XIX, Can Fargues era una casa de camp de manual, amb una residència principal, de dues plantes i unes golfes, casa de masovers i tots els serveis necessaris per a una masia: l’era, el paller, una bassa d’aigua, una capella i un celler.

El nom actual de l’emplaçament prové de Pere Fargas i la seva dona, Montserrat de Casanovas. Ella va adquirir la propietat a principis del segle XX i hi va viure fins a la seva mort, el 1948. La família va mantenir-ne el control fins que els hereus van vendre la propietat a l’empresa Unicompta el 1997.

Quan els veïns van saber els plans que la immobiliària tenia per a la masia es van mobilitzar per salvar-la. L’any 2009 van aconseguir que l’Ajuntament l’expropiés i que la Generalitat declarés la masia Bé Cultural d’Interès Nacional. Finalment, l’any 2012 es va acordar delimitar l’entorn per protegir l’edifici de qualsevol agressió. Avui, l’edifici principal de Can Fargues, la masia, allotja l’Escola Municipal de Música d’Horta-Guinardó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram