Casa Muley Hafid

Foto: Ajuntament

Va ser el fill del sultà Hassan I, el califa de Marràqueix Muley Hafid –que també va arribar a ser sultà, però només durant quatre anys–, qui va encarregar a l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch la construcció d’aquesta magnífica casa on ell, però, pràcticament no hi va viure. Es tracta d’un edifici modernista de tres pisos, unes quantes terrasses i miradors i una singular torre en un costat.

Les mil i una peripècies

Tant la casa com el seu excèntric propietari van viure nombroses aventures dignes dels millors contes orientals. Es diu que els affairs amorosos del sultà eren coneguts per tota l’alta societat barcelonina, així com les seves festes i els seus regals. La casa va passar de l’esplendor a l’abandonament diverses vegades, va tenir diferents usos –durant la Guerra Civil, per exemple, va funcionar com a orfenat– i fins i tot va arribar a ser ocupada en algun moment. Ara bé, com el seu propietari original, va anar superant cada una de les adversitats fins avui dia, sent declarada Bé Cultural d’Interès Local.

La casa encantada

La residència de Muley Hafid sembla talment una caseta de conte: les parets són blanques, esquitxades d’elements que li donen tocs de color –verd a les finestres i a les teules de ceràmica vidriada i vermell a les baranes i a les columnes salomòniques, que són de maó–. A l’interior, pintures que s’han atribuït a Opisso mostren escenes d’oci i jocs de l’època. La casa conserva alguns dels espais originals, especialment salons de diferent amplada i decoració, entre els quals destaca el conegut com a Saló del Rellotge. Aquesta sala es configura com un espai amb parets recobertes amb un revestiment de fusta pintada en blanc, amb motllures, daurat i un sostre a sobre d’escòcies.

Es tracta d’un edifici modernista de tres pisos, unes quantes terrasses i miradors i una singular torre en un costat

L’edifici va ser restaurat el 2002 per Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas i actualment és la seu del consolat de Mèxic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram