Entrada pavellons

Foto: Ajuntament

Als autèntics amants de l’obra de Gaudí no els passa per alt l’entrada dels Pavellons Güell, encara que pugui semblar una obra menor de l’autor d’obres tan extraordinàries com la Sagrada Família o la Pedrera. Perquè aquests pavellons van ser el primer encàrrec que Eusebi Güell va fer a Gaudí. Aquí va començar la història entre l’arquitecte i el seu mecenes, que va revolucionar el Modernisme a Catalunya.

Entre el 1884 i el 1887, Gaudí va redissenyar el jardí de l’industrial i va aixecar els dos pavellons de l’entrada que coneixem avui dia. Per accedir-hi, va col·locar-hi un gran drac de ferro forjat que guardés l’entrada i que fos l’admiració dels veïns de l’avinguda de Pedralbes. I encara ara congrega moltes visites, que s’hi apropen ni que sigui per veure’l des de fora.

Per protegir l’entrada als pavellons, Gaudí va col·locar-hi un drac de ferro que és un símbol de l’art de la forja a Catalunya

Amb una base de pedra, les cases s’alcen sobre unes parets profusament decorades amb elements de maó i de ceràmica. El projecte, d’aire oriental, fins i tot pot arribar a recordar l’art mudèjar en algunes de les seves parts. Tot i que l’element estrella, el que atrau més mirades i visites, és la reixa de la porta d’entrada, una de les obres més representatives de la tradició de forja catalana. Representa un drac de ferro amb ulls de vidre, en honor al drac de la mitologia grega que custodiava el mític Jardí de les Hespèrides, seguint la recreació del poema L’Atlàntida, de mossèn Cinto Verdaguer. Una peça d’art magnífica, molt vinculada a la Font d’Hèrcules, que s’amaga en un dels racons del Palau de Pedralbes.

El jardí i els pavellons donaven accés a la casa d’estiueig dels Güell i a les terres de conreu que la família explotava. Després de la mort del patriarca, el 1918, els seus descendents van cedir la casa i part dels terrenys per a la seva conversió en Palau Reial de Barcelona.

Més endavant, els pavellons van passar a mans de la Universitat de Barcelona, es van readaptar i l’any 1969 van ser declarats monument historicoartístic de caràcter nacional. Pocs anys després, concretament a partir del 1977, les cavallerisses van acollir la seu de la Càtedra Gaudí, mentre que un pavelló s’havia condicionat com a habitatge per al personal de la universitat.

El 2015, la universitat va cedir l’ús del conjunt dels pavellons de la finca Güell a l’Ajuntament per un període de deu anys, durant els quals el consistori ha impulsat la restauració integral de l’obra de Gaudí, la substitució dels murs opacs del recinte per tanques transparents i la regeneració del jardí.

Els pavellons estan oberts cada dia de 10h a 16h i, de fet, sempre hi trobareu visitants que, amb l’ajuda de guies, intenten descobrir tots els misteris que oculta el drac guardià.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram