Fira de Montjuïc

A Fira de Barcelona se li acaba el 31 de desembre del 2025 la concessió dels terrenys on hi ha els recintes firals. Foto: Twitter (@ariadnapm)

D’aquí a pocs anys, un dels espais del districte de Sants-Montjuïc i de Barcelona on més fotografies en format postal s’han fet, l’espai firal de Montjuïc –sobretot per les espectaculars vistes des del MNAC–, viurà un abans i un després que, en principi, farà que sigui molt més que la zona on se celebren esdeveniments com el Saló Internacional de l’Automòbil o el Manga Barcelona.

El 31 de desembre del 2025 se li acaba a Fira de Barcelona la concessió dels terrenys on hi ha els recintes firals i l’Ajuntament ja ha posat en marxa el debat sobre el futur d’aquesta zona. En aquest sentit, ja ha arrencat un procés participatiu, principalment amb associacions de veïns i Fira de Barcelona, per decidir conjuntament els futurs usos dels diferents pavellons i espais exteriors. Tanmateix, també es vol acordar canvis relacionats amb la mobilitat i l’espai públic que facin que aquesta zona que neix a la falda de la muntanya de Montjuïc sigui més verda i tingui menys trànsit.

Habitatge i equipaments

Una de les intencions de l’Ajuntament és redimensionar els espais que té actualment Fira de Barcelona. El passat 4 de novembre, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, parlava durant la primera sessió del procés participatiu de l’“oportunitat” que s’obre per al districte i la ciutat, i afegia que cal trobar la manera de donar un ús més ciutadà a la zona perquè la gent se la senti més seva. “Ara hi ha un desequilibri, perquè hi ha usos que estan per sobre de la resta i altres que no existeixen, com per exemple l’habitatge, que no n’hi ha”, deia la regidora. Paral·lelament, Sanz posava sobre la taula la necessitat de dotar l’espai d’equipaments de barri mentre es manté una activitat econòmica que, tal com va recalcar, volen que segueixi.

Algunes de les propostes citades per Sanz són precisament part de les reivindicacions d’un barri que sempre ha conviscut amb la zona firal: el Poble-sec. Des de la seva Associació de Veïns recorden que fa falta habitatge públic “amb lloguers assequibles”, baixos de protecció oficial per a petites empreses que fan els primers passos o, entre d’altres, el poliesportiu que “fa anys” que demanen els veïns. “Al Poble-sec només tenim una pista coberta als jardins de les Tres Xemeneies i comptem amb un teixit esportiu important; el necessitem”, afirma el president de l’entitat veïnal, Sergi Gázquez.

Per la seva part, des de l’Associació de Veïns de la Font de la Guatlla són molt clars a l’hora de parlar de les necessitats del barri. “Ens falta de tot”, asseguren. La raó? Tal com detalla el president de l’entitat veïnal, Lluís Maté, pel que fa a equipaments al barri només tenen centres educatius i un centre cívic. “Demanem que ens instal·lin una ludoteca, una biblioteca i un espai per a la gent gran i els joves perquè aprenguin coses els uns dels altres”, detalla Maté.

Encaixar necessitats

El fet que tant els habitatges com els equipaments siguin peticions del veïnat del Poble-sec no fa que Gázquez estigui en contra de l’activitat de Fira de Barcelona en aquesta zona, al contrari. Sosté que el recinte s’ha de conservar, ja que hi ha pavellons protegits que no es poden reformar i on, per tant, “no s’hi podria fer gaire cosa més” que fires. I, encara més important per al barri, la gent que atrau i seguiria atraient la Fira beneficia els comerços de proximitat.

En aquest sentit, tot i que encara es desconeix la proporció de metres quadrats que es destinaran a les activitats firals i els que seran per a habitatge o equipaments, Gázquez explica que tant el veïnat com Fira de Barcelona, amb qui ha conversat durant el procés participatiu, estan disposats a fer que els interessos de les dues parts encaixin. “Confiem que tindrem prou veu i la farem valdre”, afirma Gázquez.

D’altra banda, des de Fira de Barcelona s’ha donat a entendre que són conscients que aquesta zona de Montjuïc pot deixar d’estar únicament destinada a fires i grans esdeveniments. Tot i que han insistit en “la importància d’aquest recinte firal”, al mateix temps han assegurat que volen buscar la manera de combinar la seva activitat amb altres usos.

“Manca de diàleg”

Als antípodes d’aquests posicionaments hi ha la plataforma veïnal La Fira o la Vida, que no és part del procés participatiu. Un dels seus integrants, Xavier Caballé, deixa clar que no comparteixen que Fira de Barcelona tingui presència i poder en els futurs espais de Montjuïc. “No tot és negociable”, diu. És per això que afegeix que el procés participatiu que s’està fent actualment “no és real, perquè hi ha hagut una manca de transparència i de diàleg”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram