Destrosses Creu Coberta

Les destrosses que van patir alguns comerços van ser molt importants. Fotos cedides

Quan la matinada del passat 25 de setembre durant les festes de la Mercè un grup de persones va trencar l’aparador i va assaltar la botiga de roba Confecciones Ros, la família propietària del negoci va acostar-se a l’establiment per intentar aturar les destrosses. Així ho relata el fill de 23 anys de la família, Vicenç Ros. Tal com recorda Ros, el fet d’interposar-se entre els assaltants i el seu negoci va servir perquè paressin de destrossar més coses, però ja ho havien “robat quasi tot” de l’aparador.

“Fins i tot va baixar la meva àvia de 79 anys, que es va posar darrere d’un maniquí, i un dels assaltants va tibar del mateix maniquí”, assenyala Ros sobre una situació que va fer passar por a la família. Però, tal com afegeix, tot i actuar amb molta cura perquè “hi havia gent capaç d’apunyalar”, en aquell moment la família tenia només una prioritat: defensar el seu negoci. Ho van fer.

Una festa de destrosses

Confecciones Ros és un dels dotze negocis associats a l’Eix Creu Coberta que es va veure afectat la matinada del 25 de setembre, quan una multitud d’uns 40.000 joves es van congregar a la plaça d’Espanya, per destrosses o robatoris, lamenta el president de l’associació de comerciants, Lluís Llanas.

“Es pot entendre que els joves facin botellades i es reuneixin, però ja va haver-hi aldarulls a la Festa Major de Sants i de Gràcia. Es necessitava més prevenció”, insisteix Llanas, qui alhora considera que, en esdeveniments com la Mercè, s’hauria de treballar perquè les multituds es dispersin arreu de la ciutat en comptes de concentrar-se en un únic punt.

“No podem permetre que uns actes així es repeteixin”, diuen des de l’eix comercial

Des del seu punt de vista, una cosa “és que el jovent faci gresca després d’estar molt temps tancada” i, l’altra, el vandalisme. “Hi havia professionals que anaven a fer mal i a robar”, apunta Llanas fent referència a una nit que, a part de deixar cotxes i motos en flames, mobiliari urbà destrossat i brutícia pels carrers, va perjudicar econòmicament a comerços de l’Eix Creu Coberta. “A alguns negocis l’assegurança només els cobreix el 50% dels danys perquè diuen que no cobreixen actes vandàlics”, lamenta Llanas. “No podem permetre que uns actes d’aquesta mena es tornin a repetir”, conclou.

Un comerç colpejat

Des de l’Eix Creu Coberta subratllen que també van patir alguns dels pitjors efectes d’aquella matinada la botiga de Yoigo, on es van robar iPads; o els restaurants i bars Dumplings, Istanbul o Portonovo Silvestre, on es van trencar vidres. Per part seva, Vicenç Ros, de Confecciones Ros, recorda que tot i que l’establiment es troba a prop d’una comissària, la policia va tardar unes tres hores a aparèixer en el lloc dels fets. “En aquests casos, si la policia no t’ajuda quan ho necessites, no pots quedar-te de braços plegats. A nosaltres ens ho haurien trencat tot”, assegura.

D’altra banda, Ros explica que en el seu cas l’assegurança també els cobreix només el 50% de les destrosses i que, a més, estan tenint “pèrdues indirectes” perquè no poden exposar la roba a l’aparador, que segueix trencat. Tot i això, encara que, tal com diu, la situació actual “sigui complicada” i el vandalisme d’aquell divendres hagi estat “un cop fort”, està convençut que el negoci s’acabarà recuperant. “Tenim 100 anys d’història, i això res ho enfonsa”, conclou ple d’orgull.