El Primavera Sound va reunir 220.000 persones. Foto: Pau Cortina / ACN

Telecogresca (6 d’abril), la Feria de Abril (del 26 d’abril al 4 de maig), Primavera Sound (del 29 de maig a l’1 de juny), Off Week (14-16 de juny), Cruïlla Bcn (3-6 juliol), DGTL (23-25 d’agost). Aquesta és la llista dels cinc festivals de música, més la Feria de Abril, que el Parc del Fòrum acull aquest 2019. Són molts? Són pocs? Segurament no hi ha una única resposta però el que és evident és que per als veïns són massa. Fa anys que ho denuncien i ara, en plena temporada de festivals, diferents representants veïnals ho tornen a fer en aquesta publicació.

“No pot ser que el Fòrum aglutini tots els grans festivals nocturns de la ciutat. S’hauria de diversificar l’elecció dels espais”. Qui pronuncia aquestes paraules és José Manuel Sánchez, president de l’Associació de Veïns Zona Fòrum, que fa temps que denuncia les molèsties que implica per als veïns tenir macro festivals de música a tocar de casa. “De vegades el volum de la música a altes hores de la matinada és bestial”, afirma Sánchez. “El Fòrum és una zona on fa vent. Per alguna cosa hi ha, per exemple, la plaça de Llevant. Això fa que el soroll s’amplifiqui molt”, afegeix.

El problema, però, va més enllà del volum, ja que les actituds incíviques dels assistents a aquests festivals, encara que siguin d’una part minoritària del públic, es fan molt visibles. Mari Carmen García, del Moviment Diagonal Mar, explica que, en el cas del Primavera Sound –el festival més important, que aquest any ha reunit 220.000 persones­– “els carrers van quedar molt bruts, hi ha molts llauners, droga”. La música, afegeix García, “se sentia des de Badalona”.

Un altre veí que fa temps que denuncia aquesta realitat és Enric Navarro, un dels fundadors de l’AV Zona Fòrum. Dissabte 1 de juny Navarro es va presentar a l’entrada del Primavera Sound per posar una queixa al mateix festival per denunciar l’alt volum dels concerts. “Suposo que no tindrà recorregut però com a mínim estan obligats a respondre abans de 30 dies”, diu Navarro. Aquest veí creu que l’Ajuntament hauria de buscar nous emplaçaments per a alguns festivals i proposa Montjuïc com una possibilitat. “No dic que algun festival no s’hi pugui fer però s’ha de canviar l’ús del Fòrum i que sigui un gran parc urbà”, afegeix.

MESURES DELS FESTIVALS
En el cas de l’organització d’alguns festivals hi ha la voluntat d’intentar minimitzar una mica les molèsties. L’Off Week, per exemple, va col·locar vigilants de seguretat a l’exterior del recinte i també va crear un grup de whatsapp amb representants veïnals. Mari Carmen García formava part del grup i explica que va ser positiu “perquè podíem avisar si el volum era molt alt i al moment ho corregien”.

Per la seva banda, des del Cruïlla s’han reunit amb els veïns i es va acordar que es farà una ruta un dels dies del festival per detectar problemàtiques i molèsties i corregir-les de cara a l’any que ve. “Això està bé, però el que no pot ser és que aquest any el festival duri un dia més i comenci un dimecres”, afirma Sánchez. Qui no es preocupa de mitigar els problemes, diuen els veïns, és el Primavera Sound.