Cada any, pels volts del mes de maig, voluntaris de la Fundació Arrels recorren els carrers de la ciutat per tal de saber amb certesa quantes persones dormen al carrer als diferents barris. En aquest 2020, en plena pandèmia, les darreres xifres publicades per l’entitat parlen de 1.239 casos.

Des d’Arrels expliquen que aquesta xifra és “similar a la de l’any passat”, tot i que el que ha canviat radicalment és el context; de fet, a causa del coronavirus, l’Ajuntament va habilitar més de 600 places d’emergència (un remei temporal, segons la fundació) per poder oferir un sostre a gairebé la meitat d’aquestes persones, tot i que la problemàtica està lluny de millorar ni de tenir una solució.

De fet, dies després de fer aquest recompte, Arrels es feia preguntes com “quantes persones viuen als carrers de Barcelona en el context d’estat d’alarma per la Covid-19?”, “quantes persones sense llar no s’han pogut confinar als recursos d’emergència públics que s’han habilitat?” o “el fet que hagin tancat menjadors socials i serveis de dutxa i que n’hagin obert altres ha provocat que les persones que viuen al carrer s’ubiquin d’una manera diferent?”.

Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Sant Martí acullen el 79% dels casos

Ells mateixos, d’alguna manera, es responen assegurant que el recompte és només “la punta de l’iceberg de tota una realitat d’exclusió a la ciutat” i asseguren que l’estat d’alarma ha servit per confirmar una intuïció que tenien: no només ha servit per fer-les encara més visibles (perquè els carrers, especialment durant els mesos de març i abril, estaven buits com no havia passat mai) “sinó que descobreix que altres persones que tenien un sostre han vist com els seus fils s’han trencat”.

79% DE CASOS EN QUATRE DISTRICTES
Si la mirada s’acota, hi ha una dada molt significativa: el 79% d’aquestes persones es concentren en quatre districtes: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Sant Martí. Ciutat Vella es manté com el districte que acull més persones vivint al carrer, però el nombre de persones ha disminuït respecte de l’any passat. A l’Eixample també han trobat menys persones que anys anteriors. A Sants-Montjuïc i Sant Martí, el percentatge de persones vivint al carrer ha incrementat i ara acullen el 20% i 18%, respectivament, de les persones que viuen al ras.

“REPENSAR EL MODEL”
Per això, Arrels insta les institucions a repensar el model, amb tres grans propostes: que l’habitatge s’abordi amb una perspectiva que vagi més enllà dels recursos d’emergència temporals, que els recursos s’adaptin a les persones (i no a l’inrevés) i anar més enllà de centres i albergs i fer treball conjunt amb totes les administracions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram