Un moment de la protesta del 6 d’abril. Foto: Twitter (@ecologistes)

Des de principis d’abril les Glòries, tot i les obres i els problemes de trànsit, és una mica més verda després de l’estrena del nou parc conegut amb el nom de la Gran Clariana. L’estrena d’aquesta zona, feta el 6 d’abril, va estar marcada, però, per la protesta d’un grup de veïns i entitats contra la contaminació i a favor de la reducció del trànsit.

Respira Glòries, les associacions de veïns del Clot i el Camp de l’Arpa, el Poblenou o les AFA de les escoles Casas, Provençals, Farigola del Clot, dels instituts Salvador Espriu i Pau Claris, entre d’altres, es van concentrar al nou parc amb una gran quantitat de pancartes que reclamaven “un aire més net, menys trànsit i escoles sense fum”. En total, una vintena d’entitats han creat el manifest ‘Celebrar el verd i combatre el gris’ per denunciar “els greus problemes de contaminació pels alts fluxos de trànsit al voltant de les Glòries”. Segons les entitats, l’estrena del nou parc és positiva però queda pendent de resoldre “els greus problemes de contaminació, soroll, accidentalitat i la fragmentació dels barris”.

Per tal d’aconseguir resoldre aquests problemes, les entitats proposen “solucions immediates”, com ara la transformació completa de la Meridiana –recentment s’ha estrenat la reforma del primer tram– en un eix cívic i pacificat, un carril bus per Gran Via des de Padilla, per dins dels futurs túnels, i fins al Maresme i el Vallès i que s’estudiï l’opció d’un peatge urbà “per reduir el 50% del trànsit privat a la ciutat”.

Un dels col·lectius que mostra una preocupació més gran és el de les famílies de l’Escola Casas, situada a la Gran Via, que denuncien que la sortida d’un dels futurs túnels estarà situada just al costat del centre.