El president de la Generalitat va assistir a la inauguració. Foto: Generalitat

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va inaugurar la setmana passada el Campus Diagonal-Besòs, on des d’aquest dilluns ja està en marxa el curs acadèmic a l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (EEBE). L’EEBE serà la pedra angular del campus i acollirà 3.500 estudiants de grau, màster i doctorat, a més de 400 docents i investigadors. El campus té 150.000 metres quadrats de superfície, 53.000 dels quals ja estan edificats.

El cost de les obres ha estat de 97,5 milions d’euros, dels quals 23 els ha aportat la Diputació. “La Diputació ha apostat per la transformació del Besòs”, va dir la seva presidenta, Mercè Conesa, durant la presentació. Una transformació a la qual també va fer referència el rector de la UPC, Enric Fossas. “Una universitat no és ciutadana si no compta amb la implicació de l’entorn”, va dir.

Les paraules de Fossas són una declaració d’intencions, ja que teòricament la universitat no només s’ha concebut com un equipament d’estudi i recerca, sinó també com un element amb potencial per influir socialment a la Mina i Sant Adrià del Besòs. “Crea una nova centralitat urbanística, de coneixement i de recerca”, va assegurar el president Carles Puigdemont durant la inauguració. “És una oportunitat per beneficiar una zona necessitada del país”, va afegir.

L’alcaldessa Ada Colau, present a l’acte, també va reivindicar el Besòs. “Calia donar-li la centralitat que mereix”, va dir, alhora que va manifestar la confiança en la possibilitat d’estrènyer vincles amb Sant Adrià.

NO VOLEN UN ‘BÚNQUER’
L’esperança perquè el campus generi un impacte positiu és compartida pels veïns de la Mina. El que era un dels pals de paller del Pla de Transformació del barri ja és una realitat i ara el barri hi té moltes expectatives dipositades.

“L’arribada de la UPC serà positiva si podem vincular el campus i el barri”, considera l’educador David Picó, de la Plataforma d’Educació Social Salesians la Mina. “Seria una gran notícia que els estudiants participin o col·laborin amb entitats del barri”, afegeix.

La Plataforma d’Entitats i Veïns avala l’estratègia i el seu portaveu, Josep Maria Monferrer, considera que és un objectiu a llarg termini. “El primer que hem d’aconseguir és que la universitat no sigui un búnquer de gent intel·lectual, sinó que influeixi socialment al barri”, planteja Monferrer, que creu que la presència d’alumnes i docents ajudarà a “normalitzar” la Mina.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram