La solidaritat veïnal ha crescut aquests dies. Foto: Twitter (@SMmaresme)

“L’Annaïs anirà a buscar les receptes de la Susanna i li portarà el que necessita de la farmàcia, ja que és pacient de risc i no li convé sortir de casa”. Aquests és un dels moltíssims missatges que es pot llegir al grup ‘Suport Mutu Poblenou’, de l’aplicació de missatgeria Telegram, i és només un petit exemple de com la crisi del coronavirus ha activat durant les últimes setmanes la solidaritat veïnal als barris.

En temps de confinament, l’ajuda mútua s’està convertint en una eina imprescindible, especialment per a les persones més febles. En el cas del districte, han sorgit diferents grups de suport, com per exemple les xarxes de Suport Mutu del Poblenou, de la Verneda i la Pau, la del Clot i el Camp de l’Arpa, la del Maresme o la de Sant Martí de Provençals, que en aquest cas ha estat batejada amb el nom ‘Cuidem-nos a Sant Martí’.

L’activitat als grups de Telegram, convertits en centres d’operacions d’aquestes xarxes, és frenètica i es parla de moltes coses. Fer la compra per a la gent que no pot, l’elaboració de mascaretes –el Centre Cultural Islàmic del Clot n’ha estat fent– o qüestions més relacionades amb els drets laborals o el pagament dels lloguers. L’objectiu de tot plegat, tal com expliquen des de la Xarxa de Suport Mutu del Poblenou, és “crear una xarxa de solidaritat per garantir el més bàsic per a aquelles persones que tenen una vulnerabilitat especial”. L’objectiu, afegeixen, és posar la salut dels veïns “al centre i mirar de trobar respostes col·lectives a molts nivells, tant el sanitari com en la defensa dels drets socials i laborals que poden veure’s vulnerats en aquest context d’excepcionalitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram