Les eleccions al Congrés del 10 de novembre van deixar a Sant Martí un nou guanyador respecte de les que es van celebrar el 28 d’abril. I és que ERC, amb Gabriel Rufián com a cap de llista, va aconseguir arrabassar el primer lloc al PSC, que el 28A va ser el partit més votat. La participació va ser del 74,5%, mentre que el 28A va ser del 79,2%.

En aquesta ocasió, doncs, els republicans van ser la força més votada, tot i patir una caiguda dels suports. A l’abril van superar la barrera dels 30.000 vots –van arribar als 30.646 (23,8%)–, mentre que ara es van haver de conformar amb 26.716 sufragis (22%). És a dir, la caiguda d’ERC va ser d’una mica menys de dos punts.

Pel que fa als socialistes, la seva pèrdua de suports va ser més gran que la d’ERC. La candidatura que liderava Meritxell Batet va perdre més de 5.500 vots, ja que va passar dels 31.969 de l’abril als 26.440 d’ara. Percentualment, la caiguda va ser de tres punts (del 24,8% al 21,7%).

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar En Comú Podem, que tenia Jaume Asens com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i el PSC, els comuns també van perdre suports, concretament 2.200. El 28A en van obtenir 23.344 i en aquesta ocasió van caure fins als 21.143. La baixada no va arribar a ser d’un punt, ja que van passar del 18,1% al 17,4%.

ELS TRES QUE CREIXEN
Mentre que els tres primers partits (ERC, PSC i En Comú Podem) van perdre vots, n’hi va haver tres que van millorar els seus resultats. Un d’ells va ser JxCAT, que va passar del cinquè al quart lloc. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va guanyar un miler de vots –de 10.376 a 11.372–, fet que li va suposar passar del 8% dels suports al 9,3%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser el PP, que amb Cayetana Álvarez de Toledo va aconseguir passar del sisè al cinquè lloc. Els populars van obtenir 9.696 vots (8%), mentre que a l’abril es van quedar en 6.879 suports (5,3%).

La tercera formació que va créixer va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a Sant Martí va aconseguir gairebé 2.500 vots més, ja que va passar dels 3.869 sufragis de l’abril (3%) a 6.316 (5,2%). Tot i això, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit al districte.

DEBACLE DE CIUTADANS
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar de 14.550 (11,3%) a 7.131 (5,9%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

Per últim, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 8.021 vots, que van representar el 6,6% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el sisè partit més votat, per davant de Ciutadans i Vox.

Els republicans s’imposen en 6 barris, els socialistes en 4

Pel que fa als 10 barris del districte, ERC va aconseguir la victòria en 6 i el PSC en 4.

Es van tenyir de groc Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, el Poblenou, la Vila Olímpica, el Parc i la Llacuna del Poblenou, el Clot i el Camp de l’Arpa. Per la seva banda, el vermell es va imposar al Besòs i el Maresme, a Provençals de Poblenou, a Sant Martí de Provençals i a la Verneda i la Pau.

En els sis barris on va guanyar ERC, el PSC va aconseguir ser segona força, excepte en el cas del Poblenou, on va ser En Comú Podem qui va ocupar el segon lloc. Per altra banda, en els quatre barris on els socialistes van guanyar, la segona força va variar: ERC ho va ser a Provençals del Poblenou i Sant Martí de Provençals, mentre que els comuns ho van ser al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau.

JxCAT va aconseguir ser tercera força a la Vila Olímpica del Poblenou, per davant dels comuns. En el cas de Vox, on va treure millors resultats va ser al Besòs i el Maresme, on va aconseguir un 9,7% dels vots. La CUP va irrompre amb força al Poblenou (9,5%).