Un moment de la presentació del manifest. Foto: Twitter (@eixpereiv)

La Taula Eix Pere IV, una plataforma ciutadana formada per veïns, diferents col·lectius i cooperatives del Poblenou, va presentar el passat 11 de juliol a l’Escocesa el ‘Manifest Poblenou Cooperatiu’, on reclama que el barri superi el model del [email protected] per posar “l’economia al servei de les persones i no del capital”.

El manifest, que també té el suport de la FAVB, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, la Xarxa d’Economia Solidària i altres entitats, aposta per un Poblenou que sigui referent de l’economia cooperativa, cosa que implica “una nova forma de produir, distribuir i consumir sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació”. Tot plegat, asseguren els promotors del manifest, per aconseguir un sistema econòmic que sigui “respectuós amb les persones, el barri i el medi ambient” i que no estigui al servei de “l’acumulació del capital”.

ECONOMIA SOLIDÀRIA
Des de la Taula Eix Pere IV consideren que el projecte del [email protected], que va servir per transformar el Poblenou, ha estat “un fracàs”. Aquest fracàs que diagnostiquen les entitats, juntament amb “la recessió econòmica”, ha obert “nous escenaris socials que han obert espais per a una alternativa econòmica real”. Per tot plegat, proposen que es bonifiqui i s’incentivi aquelles empreses i entitats  que s’instal·lin o transitin cap a l’economia solidària; preservar i potenciar les activitats del comerç de proximitat i les activitats productives de petita escala i, finalment, planificar un entramat de producció, distribució i consum de béns i serveis vinculats a l’economia cooperativa social i solidària.