Veïns protesten contra la instal·lació del centre. Foto: Jordi Bataller (ACN)

Els rumors sobre la possible construcció d’un centre de primera acollida per a menors estrangers no acompanyats (MENAs) al barri del Besòs ha generat força enrenou en les darreres setmanes. El passat 9 de setembre una trentena de veïns van protestar davant la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els quals finalment es van reunir amb el conseller Chakir el Homrani.

Els veïns que s’han mobilitzat –han acampat al solar– s’oposen a la possible instal·lació d’aquest centre en un solar a l’avinguda Eduard Maristany (al costat de la Torre Telefónica) perquè consideren que a la zona hi ha molts “problemes d’inseguretat” i que “hi ha equipaments més necessaris a la zona, com residències d’ancians o guarderies”.

Des del Departament de Treball, però, han assenyalat a Línia Sant Martí que la ubicació d’aquest equipament per als MENAs encara no està tancada. Fonts del departament han apuntat que a principis de setembre hi va haver una reunió de coordinació entre l’Ajuntament i la Generalitat, però que encara s’està treballant per definir l’espai. De fet, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, va seguir sense aclarir la ubicació definitiva del centre durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports que es va celebrar el 17 de setembre. Pérez va afirmar que el govern municipal té “totes les ganes de treballar amb la Generalitat perquè l’emplaçament sigui en el millor lloc possible”.

El PP, per la seva banda, va parlar de “crisi social i de seguretat”, cosa que li va provocar les crítiques de les altres formacions, amb l’excepció de Ciutadans, que va acusar l’Ajuntament i la Generalitat d’improvisar.

NOVA PROTESTA
Tot plegat va provocar que un grup de veïns, englobats en la plataforma Per un Barri Digne, mostressin, el passat 18 de setembre, el seu rebuig al centre de MENAs durant l’Audiència Pública del Districte. El grup de veïns es van concentrar a l’exterior de l’edifici i posteriorment van omplir la Sala de Plens. Una de les veïnes, tal com va recollir Betevé, va demanar “no centrifugar els problemes als extrems de la ciutat”. Els veïns també van demanar més neteja i seguretat.

El nou regidor, David Escudé, va insistir en la versió que l’Ajuntament fa dies que ofereix i va remarcar que “s’està buscant l’espai més digne perquè aquests menors d’edat puguin estar-hi”.