La diada es va celebrar el 8 de juny. Foto: Castellers de Barcelona

La plaça Sant Jaume va ser l’escenari, el passat 10 de juny, de la celebració de la diada del 50è aniversari dels Castellers de Barcelona. La colla, que té la seva seu al carrer Bilbao, va fer la seva primera actuació el 8 de juny de 1969 al Vendrell.

A Sant Jaume els vermells van estar acompanyats de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El primer castell que van dur a plaça va ser el 4 de 9 amb folre, que va quedar en intent. A la segona ronda van descarregar el 3 de 8, a la tercera el 4 de 8 i a la quarta van fer el tercer castell descarregat, que va ser el 9 de 7. A la ronda de pilars la colla va fer un intent de pilar de 6 i un pilar de 5 al balcó. Per tancar la diada van apostar per un pilar de 4, que va tenir com a protagonista Nicolau Barquet, l’històric casteller i un dels fundadors de la colla que va fer el primer pilar de 4 dels Castellers de Barcelona.

QUARTA COLLA MÉS ANTIGA
Els vermells són la quarta colla en actiu més antiga de Catalunya i la més antiga en actiu fora de la zona tradicional dels castells. El seu naixement va obrir la porta a l’expansió dels castellers arreu de Catalunya, en la qual els barcelonins hi han col·laborat àmpliament amb l’apadrinament de gairebé 20 colles. A banda, la colla degana de la ciutat també va ser la primera colla amateur, amb el seu fundador, Josep Sala, i Nicolau Barquet al capdavant.

Durant el seu mig segle de vida, la colla també ha fet d’ambaixadora de la cultura catalana arreu del món. Ha passat per París, Berlín, Londres, Nuremberg… i ha estat present en actes històrics per a Barcelona, com ara les inauguracions dels Jocs Olímpics del 1992, del Fòrum de les Cultures del 2004 o els Mundials de Natació del 2013.

Per acabar la diada del 50è aniversari, la colla va celebrar un sopar als Jardins del Clot de la Mel i posteriorment la festa va seguir amb diferents concerts oberts a tot el públic.