La manifestació va arrencar per separat des de diferents barris i va acabar unida a la plaça Sant Jaume. Foto: Estefania Escolà / ACN

No va ser un tsunami però el passat dissabte 14 de setembre es va poder comprovar que a la ciutat hi ha un mar de fons. Té a veure amb la inseguretat i va ser el que va provocar que unes 1.500 persones, convocades per la plataforma Tsunami Veïnal, es manifestessin des de diferents barris per acabar totes juntes a la plaça Sant Jaume. “Volem una ciutat cívica i segura i viure amb tranquil·litat”, van clamar.

La indignació va arribar a Sant Jaume en forma de petites onades provinents del Poble-sec, Hostafrancs, el Raval, Sant Antoni, la Barceloneta, la Vila Olímpica, el Poblenou, Diagonal Mar, el Besòs i el Maresme i la Verneda. Els manifestants es van ajuntar a la part baixa de la Via Laietana, a l’edifici de Correus, per dirigir-se junts cap a l’Ajuntament. Un cop allà, van llegir un manifest que van fer arribar al govern municipal i a la Generalitat i que ben aviat entregaran a la delegació del govern espanyol i a la Fiscalia. “La degradació de Barcelona s’ha vist incrementada com mai en la història recent de la ciutat i els veïns hem arribat al límit”, van assegurar.

Els manifestants es van mostrar molt crítics amb els episodis de delinqüència que s’han viscut els darrers mesos a la ciutat i que, asseguren, han augmentat. Un dels casos que es van denunciar va ser el del Gòtic. Eva Vila, una veïna del barri, explicava des de Sant Jaume, en declaracions recollides per l’ACN, que al Gòtic els problemes amb el tràfic de drogues són continus i que també pateixen l’incivisme i el mal comportament d’alguns turistes. Per la seva banda, Teresa Vila, des de la Vila Olímpica, reclamava “mà dura” amb l’incivisme.

CRIDA ALS POLÍTICS
Des de Tsunami Veïnal, però, insisteixen que el seu objectiu no és denunciar fets concrets que passen en alguns barris, sinó fer pressió perquè s’implementi un pla integral de ciutat a tots els barris. Segons es podia llegir en el seu comunicat, “la degradació” viscuda l’últim any ha provocat que molts veïns hagin “arribat al límit” de la seva paciència.

Sobre la responsabilitat de la situació que denuncien, des d’aquest col·lectiu veïnal apunten a l’Ajuntament però també a la Generalitat. “Exigim a l’alcaldessa Colau i al conseller Buch que implementin les actuacions immediates, eficaces i duradores perquè els ciutadans, el comerç local i els visitants de la ciutat puguem viure i conviure en pau i revertir la situació abans que s’agregui”, afirmen. En paral·lel, també remarquen que “mes que mai” és necessari “revisar i reforçar els serveis socials per arribar a les causes que poden derivar en l’exclusió de col·lectius vulnerables”.

“PROBLEMA CONCRET”
L’endemà de la manifestació l’alcaldessa Colau va assegurar que comparteix la inquietud dels veïns, tot i que va remarcar que a la ciutat “hi ha un problema concret amb els furts i robatoris, però no una crisi generalitzada”. Segons Colau, la solució passa per la presència de més Mossos al carrer i un canvi legislatiu. “Fa temps que estem dient que necessitem més patrullatge preventiu i també un canvi a les lleis per castigar la reincidència”, va afegir l’alcaldessa. Una vegada més, Colau va aprofitar per llançar un nou dard a la Generalitat: “Les institucions no estaven del tot actives, però és positiu que la Generalitat s’hagi posat les piles, convoqui reunions, encara que una mica tard, i anunciï que vindran més de 300 Mossos”.

Amb tot, Colau surfeja, de moment, unes onades provinents dels barris perquè no tenen la força per ser un tsunami. Sense anar més lluny, la FAVB no va secundar la protesta ni se sent còmoda, com passa amb els comuns, amb el missatge del Tsunami Veïnal. El cas del PSC segurament és diferent i per això el govern municipal mira de fer equilibris. Caldrà veure si els pròxims mesos les onades creixen o la situació es calma.

Menys robatoris de rellotges de luxe

Segons dades difoses pels Mossos d’Esquadra, aquest estiu els robatoris de rellotges de luxe s’han reduït gairebé a la meitat en comparació amb el juliol i l’agost passats. En el cas dels robatoris amb violència d’aquests tipus de rellotge la caiguda ha estat del 30%, i sense violència del 49%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram