El centre es farà a l’aparcament que es veu a la part esquerra inferior de la foto. Foto: Ajuntament

El projecte per construir el futur pol científic al solar on antigament hi havia el Mercat del Peix, i que ara és un aparcament públic al davant del Zoo, farà un pas endavant més divendres durant el plenari amb l’aprovació definitiva del pla urbanístic que permetrà que el projecte, situat al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), es posi en marxa.

Dijous passat es va anunciar que la previsió és que les obres, que tenen un pressupost de gairebé 93 milions d’euros, comencin l’abril de l’any que ve i estiguin enllestides durant el primer semestre del 2025. Al solar de l’Antic Mercat del Peix, que és propietat de l’Ajuntament i està cedit a la UPF, es construiran un ‘hub’ científic que tindrà tres edificis, un per al Barcelona Institute of Science and Technology (dedicat a la medicina personalitzada), un altre per a l’Institut de Biologia Evolutiva que s’especialitzarà en biodiversitat i el tercer per a la mateixa UPF, que acollirà el seu Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari. Al complex hi treballaran més de 1.200 investigadors i hi haurà més de 50 grups de recerca.

Tot l’espai on es construiran els edificis té una superfície de 46.000 metres quadrats i també es farà un aparcament soterrani de l’empresa municipal B:SM. També està previst deixar un gran espai entre els edificis per als vianants i perquè es puguin fer activitats i exposicions.

“PROJECTE ESTRATÈGIC”
Durant la presentació del projecte, l’alcaldessa Colau va afirmar que es tracta d’un “projecte estratègic de la ciutat” i va celebrar que sigui una “aposta” amb moltes complicitats. Per la seva banda, el rector de la UPF, Jaume Casals, va dir que espera que aquest nou pol científic sigui un exemple d’una bona coordinació entre les institucions.