Després de molts mesos de feina, ja ha començat el compte enrere. Durant el cap de setmana dels dies 16 i 17 d’aquest mes, la Nau Bostik (situada al barri de la Sagrera de Sant Andreu) serà l’escenari de la primera edició del Congrés d’Habitatge de Catalunya, una trobada a la qual està previst que hi participi mig miler de persones de més de 70 entitats. El principal objectiu d’aquest congrés és debatre i trobar accions concretes per lluitar contra l’especulació immobiliària i contra els desnonaments.

El passat 29 d’octubre es va fer la presentació de la trobada en el mateix escenari on se celebrarà. Claudia Ruscalleda, portaveu del congrés, va explicar que la cita serà un espai de trobada perquè les diferents entitats que treballen diàriament en la defensa del dret a l’habitatge s’organitzin i trobin estratègies per als “enemics” que poden “confrontar juntament” . Ruscalleda va denunciar que la situació actual és insostenible i que no poden seguir aixecant-se “cada matí per aturar desnonaments”, assegurant que la solució a les problemàtiques de l’habitatge només es poden trobar amb ”una transformació estructural del model actual”.

A banda de Ruscalleda, en aquest acte de presentació als mitjans també van intervenir-hi col·lectius com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Sindicat de Llogaters, dues de les entitats que col·laboraran en l’organització del congrés. Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, va dir que “la ciutadania empoderada és una amenaça per als especuladors”, als quals va acusar de “criminalitzar” el moviment pel dret a l’habitatge. Palomera també va tenir un record per a Juan Pastor, activista de Santa Coloma que havia estat detingut dies abans de la presentació i que va sortir en llibertat el mateix 29 d’octubre.

Per la seva banda, Juanjo Ramón, portaveu de la PAH, va explicar que a Catalunya s’executen un de cada quatre desnonaments previstos, sense oferir cap alternativa. “Els especuladors tenen barra lliure”, va lamentar Ramón, el qual va assegurar que l’única solució per combatre aquesta situació és l’autoorganització. “Només el poble salva al poble”, va dir el representant de la PAH.

DOS DIES INTENSOS
L’organització ja ha penjat a la seva pàgina web algunes de les ponències que estan previstes per als dos dies del congrés. Algunes de les que es faran seran Anàlisi general de conjunturaMobilitzacions i campanyes o Organització, mentre que està previst que les entitats organitzadores facin públiques la resta d’activitats previstes per al cap de setmana.