Sant Martí és un dels sis districtes on els comuns van aconseguir ser el partit més votat. Infografia: Línia Sant Martí

La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte per només 413 vots. I és que al conjunt de Sant Martí la formació més votada va ser, tot i que per poca distància, Barcelona En Comú. La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots– va semblar amarga en un primer moment. Una amargura que es va transformar en dolçor el 15 de juny, quan Colau va ser reelegida gràcies al seu pacte amb el PSC i, sobretot, als tres vots de la candidatura de Valls.

Així doncs, la llista que encapçalava Colau va ser la preferida dels martinencs. Els comuns van aconseguir un total de 25.196 vots, que els van suposar el 22,8% dels suports. Gairebé el mateix percentatge el va aconseguir ERC, 22,4%, mentre que de vots en va recollir 24.783. El duel entre els comuns i ERC va tenir un tercer actor convidat, el PSC. Els socialistes també van aconseguir quedar molt a prop dels dos partits més votats. Gràcies als 22.900 sufragis obtinguts es van enfilar fins al 20,7% dels suports, en el que va ser un gran resultat per al partit.

Qui no va obtenir uns bons resultats a Sant Martí va ser Manuel Valls amb la candidatura BCN Canvi-Cs. Valls es va haver de conformar amb la quarta plaça i amb només 13.053 vots (11,8%). Pitjor li van anar les coses a Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn de cap de llista, que no va passar del cinquè lloc amb un suport molt modest (7,6%), després de reunir 8.424 vots. Per la seva banda, el PP de Josep Bou, tot i treure dos regidors, al districte no va arribar al 5% per molt poc. La CUP i BCAP-Primàries tampoc hi van arribar.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, la cosa va estar molt repartida. Els comuns van aconseguir la victòria en quatre dels 10 (el Clot, el Parc i la Llacuna del Poblenou, Diagonal Mar i Provençals del Poblenou). ERC, per la seva banda, va aconseguir tenyir-ne de groc tres (el Camp de l’Arpa, la Vila Olímpica i el Poblenou). El PSC, per la seva banda, també va guanyar en tres barris (el Besòs i el Maresme, Sant Martí de Provençals i la Verneda i la Pau).

En el cas dels comuns, la victòria del Clot va ser molt ajustada, amb ERC a tocar, ja que només els va separar un punt percentual. Al Parc i la Llacuna del Poblenou també va ser molt ajustada, amb els republicans a tocar, i el mateix es pot dir de Diagonal Mar (la diferència amb ERC va ser de mig punt) i de Provençals del Poblenou, on la diferència amb Maragall va ser d’1,3 punts.

Pel que fa a les victòries d’ERC, al Camp de l’Arpa va aconseguir treure més de tres punts als comuns. Al Poblenou el triomf va ser més ajustat, també davant de BComú, mentre que a la Vila Olímpica la igualtat va ser gairebé absoluta i Maragall va guanyar Colau per una dècima.

Per últim, de les tres victòries del PSC, dues van ser comodíssimes, especialment la del Besòs i el Maresme, ja que els socialistes van avantatjar els comuns en més d’11 punts. A la Verneda i la Pau la distància amb els comuns també va ser àmplia (més de 8 punts), mentre que a Sant Martí de Provençals Collboni només va superar Colau per 1,4 punts i Maragall per 2,3.

Les europees deixen un triomf molt ajustat del PSC

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu al conjunt de la ciutat. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista.

La victòria independentista, però, no es va produir en tres districtes. Sant Martí va ser un d’ells, juntament amb Nou Barris i Sant Andreu. Aquí va ser el PSC, amb Josep Borrell de cap llista, el partit que va obtenir més vots. A Sant Martí, però, la victòria socialista va ser molt ajustada, ja que es va produir per poc més de 1.000 vots respecte de JxCAT. Concretament, el PSC va obtenir 25.919 vots (23,6%) i JxCAT 24.732 (22,5%). També va ser més ajustada la diferència entre JxCAT i ERC, que va ocupar la tercera posició. Els republicans es van quedar a 1.080 vots de la llista de Puigdemont, ja que en van obtenir 23.652 (21,5%). El quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem, el cinquè per a Ciutadans i el sisè per al PP.

Pel que fa als 10 barris del districte, JxCAT-Junts va aconseguir guanyar en sis (el Camp de l’Arpa, el Clot, el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica, el Poblenou i Diagonal Mar), mentre que els socialistes van ser el partit més votat en quatre (el Besòs i el Maresme, Sant Martí de Provençals, Provençals del Poblenou i la Verneda i la Pau).