El cartell del clan, situat a les obres de l’ampliació de l’escola. Foto: Línia Sant Martí

Qualsevol veí que fins fa pocs dies passés pel costat de les obres d’ampliació de l’escola pública Mar Bella, situada a la plaça de Sant Bernat Calbó del Poblenou, podia veure un parell de cartells d’un clan gitano que es dedica a la vigilància d’obres. Els cartells, com d’altres que es poden veure en diferents obres de la ciutat, consistien en la bandera gitana i, en aquest cas, tenien la inscripció de ‘Los Vascos’. Es tracta d’un servei de vigilància que, tal com s’informava en aquest reportatge de fa uns anys, és una pràctica habitual a la Mina de Sant Adrià de Besòs però també s’estén més enllà d’aquest barri.

Des del Consorci d’Educació de Barcelona, preguntats per aquesta situació a l’escola Mar Bella, es treuen la responsabilitat de sobre i l’atribueixen a l’empresa constructora, que en aquest cas és Eurocatalana. “És una decisió que ha pres l’empresa que està fent les obres”, es limiten a afirmar des del Consorci. L’entitat, per tant, no es fa responsable que les obres d’una escola pública estiguin, presumptament, vigilades per un clan gitano.

Divendres passat els cartells encara eren a l’obra. Foto: Línia Sant Martí

LA CONSTRUCTORA HO NEGA
Línia Sant Martí, veient la resposta del Consorci d’Educació, també s’ha posat en contacte amb la constructora Eurocatalana. La responsable de l’obra, tot i admetre la presència dels cartells, nega que l’empresa hagi contractat els serveis de ‘Los Vascos’. “Ens van anar insistint des que vam arribar a l’obra però els hem donat llargues des del començament perquè no volíem el servei”, afirmen des d’Eurocatalana.

Preguntats, doncs, perquè hi ha cartells a l’obra si no existeix aquest servei, responen que actualment ja no hi són –un canvi que arriba després que Línia Sant Martí es posés en contacte per primer cop amb la constructora­–. “En cap moment hem pagat a aquesta gent”, afegeixen. De fet, la responsable de l’obra nega que en cap moment s’hagi sentit coaccionada pel presumpte clan. “Era un home molt pesat però no ens han coaccionat ni amenaçat”, assegura.

Per últim, qui també hi té a dir la seva en tot plegat és el sindicat ADN Sindical Seguridad y Servicios de Cataluña, que fa temps que presenta denúncies a la policia sobre aquesta realitat. De fet, el 2012 ja van denunciar a la conselleria d’Interior que a la Mina s’estaven contractant empreses que no tenien autorització per fer aquests serveis. “Normalment ens trobem que, quan presentem denúncies i els Mossos ho pregunten als caps d’obra, aquests diuen que no en saben res, quan són els que haurien de denunciar la situació”, conclouen des d’ADN.