AireNet acusa Tersa d’incomplir la llei. Foto: Laura Fíguls / ACN

La plataforma veïnal AireNet va denunciar a principis de novembre que l’auditoria de la incineradora Tersa presentada per l’Ajuntament és “parcial”. En una roda de premsa, la portaveu de l’entitat, Silvina Frucella, va assegurar que la instal·lació treballa “fora de la llei” perquè sobrepassa de forma regular el límit d’emissions de dioxines que marca la llei.

L’entitat assenyala que la planta de tractament de residus del Besòs incompleix la normativa de contaminació ambiental, tot i que l’auditoria del consistori va concloure que la planta “no té afectació ambiental”. Concretament, AireNet considera que Tersa incompleix el decret llei 512/2017 de la Generalitat, que diu que només es poden cremar els residus amb una energia mínima de 2.760 quilocalories per quilogram, mentre que la mitjana de la incineradora és de 2.500. D’altra banda, la incineradora també incompliria, segons la plataforma, el Reial Decret 815 del 2013, ja que Tersa no concreta com es mesura la temperatura i tampoc descarrega “de forma estanca” les cendres.

L’entitat veïnal també acusa la planta de tractament de residus d’enganyar la ciutadania, ja que uns filtres que van prometre el 2016 no s’instal·laran fins al 2020 o el 2021. A més, la incineradora ha augmentat un 75% el consum de carbó actiu per minimitzar les emissions. Tot i això, segons l’auditoria, la planta utilitza menys carbó actiu del recomanat per la Unió Europea.

CONTRAST DE XIFRES
El 2017, l’últim any amb dades disponibles, Tersa va emetre 331.000 tones de CO2, 406 de diòxid de nitrogen, el 13% del trànsit de Barcelona; 24,2 quilos de crom; 16 quilos de níquel; 16.700 quilos de compostos clorats; 10.482 de partícules i 5.378 de compostos orgànics volàtils.

Aquests resultats contrasten amb les conclusions de l’auditoria que l’Ajuntament de Barcelona va encarregar al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (CEIC). Segons aquest estudi, l’impacte de la incineradora a l’entorn “no és rellevant”. El document reitera que la planta compleix amb les prescripcions i que el nivell d’emissions és “deu vegades inferior” al nivell exigit de mitjana.