La lluita veïnal ha donat els seus fruits a Pons i Gallarza. Foto: Twitter (@NoMarxem)

L’Ajuntament va anunciar fa pocs dies la compra de les vuit cases del carrer Pons i Gallarza per evitar que els seus veïns en fossin expulsats. La compra, feta gràcies al dret de tanteig, es va tancar per 745.000 euros. A aquesta quantitat caldrà afegir-hi 290.000 euros per a les obres de conservació de les cases.

L’adquisició de les cases per part del govern municipal arriba després de gairebé tres anys de lluita veïnal per evitar que l’empresa propietària, Vermonta S.L, tirés endavant una nova promoció d’habitatges que hagués suposat que els actuals inquilins perdessin casa seva. Durant aquest temps els veïns afectats van seguir lluitant i en tot moment van deixar clar que no tenien cap intenció de rendir-se ni de marxar de casa. En aquest sentit, han volgut agrair la “impagable feina del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu i de tota la gent que ha sabut sostenir-nos en els moments més delicats en els que la nostra lluita penjava d’un fil”.

D’altar banda, el consistori vol impulsar a Pons i Gallarza un model d’habitatge que barreja el lloguer assequible i la masoveria urbana. Mentre la reforma duri es mantindrà el preu de lloguer actual i, en una segona fase, els llogaters es convertiran en masovers i seran els responsables de les obres de la part interior de les cases. La quota del lloguer llavors passarà a ser la mínima i, un cop aquesta fase s’acabi, es tornarà al preu del lloguer assequible.