Una imatge d’un dels cossos localitzats. Foto: Servei Arqueologia

Les obres de l’estació de l’AVE de la Sagrera van provocar a finals d’agost la descoberta de 68 fosses amb 358 esquelets que, tot indica, serien de soldats de la guerra dels Segadors (1640-1652).

Tal com va explicar el responsable d’intervencions arqueològiques del Servei d’Arqueologia de Barcelona, Josep Pujades, la gran majoria dels esquelets corresponen a homes d’entre 16 i 35 anys que haurien pogut formar part d’un exèrcit a causa de la seva complexitat forta. De fet, des del Servei d’Arqueologia recorden que les cròniques de l’època documenten l’existència d’un campament de l’exèrcit de Felip IV en l’actual zona de la Sagrera, des del qual mantenien el setge de Barcelona durant la guerra dels Segadors.

AL MUSEU D’HISTÒRIA
Les restes es portaran al magatzem del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) de la Zona Franca, on es guardaran a l’Arxiu Arqueològic. Ara, tal com va explicar Pujades, es faran estudis antropològics que “ajudaran a aclarir de què van morir aquestes persones i en quin moment cronològic”. Les primeres hipòtesis indiquen que els soldats haurien mort a causa de la pesta, ja que en aquell moment afectava tot Catalunya. A banda, els cossos no tenen mostres de violència i, a més, hi ha fosses on només s’han trobat dos o tres cossos ben col·locats mentre que en altres hi ha les restes de fins a 60 homes abocats de qualsevol manera.

Des de l’inici de les obres, l’any 2008, s’han trobat diferents restes arqueològiques a la zona de l’estació. A finals del 2010 s’hi va desenterrar un antic camí del segle XIX, el camí de Provençals. Més tard, el 2011, van aparèixer una vintena de sitges i dos pous de l’època ibera, dels segles IV i III abans de Crist. També es va descobrir la vil·la romana del carrer del Pont del Treball Digne.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram