Foto: Festival Escena Poblenou
Del 17 al 20 d’octubre, el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou convida a “desplegar les ales” en una edició que reivindica la memòria, l’esperit positiu i el sentit de l’humor crític. En la seva 23a edició, el festival dirigit per Ada Vilaró presenta vint-i-quatre propostes amb un ampli ventall de disciplines escèniques com el teatre, l’escena híbrida, les performances, el circ i el clown.
El festival reforça enguany les seves quatre línies de treball: programació, suport a la creació, comunitat i formació per a professionals. Com a novetats, destaquen les noves col·laboracions amb entitats del barri i l’ampliació de la formació amb dos tallers intensius. La plaça Josep Maria Huertas Claveria en serà el punt neuràlgic: un espai de trobada per compartir reflexions abans i després dels espectacles.
Un dels valors fonamentals del festival que continua intacte és la seva fidelitat i compromís amb la creació. Per això Escena Poblenou acompanya artistes i companyies en els seus processos de creació, oferint-los suport en forma de coproducció, residències artístiques i impulsant espectacles.
Un 70% de les propostes del festival estan creades i dirigides per dones
Per altra banda, un altre valor que també reivindica Escena Poblenou és la comunitat. “El que més ens agrada”, confessa Vilaró, “és establir vincles amb entitats del barri i trobar de quina manera podem col·laborar. Enguany s’han incorporat al festival l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle (ITAEB) i la Fundació Carulla”.
Amb dotze espectacles de teatre i escena híbrida, cinc espectacles de circ i clown, dues propostes musicals i diverses activitats repartides en dotze espais diferents del Poblenou, la programació del festival continua oferint, en aquesta edició, propostes escèniques contemporànies amb una clara implicació amb la ciutat i la realitat social actual. I les dones, com sempre, en seran molt protagonistes. “Cada any”, explica Vilaró, “el festival fa una aposta molt directa per les dones creadores, i no només per les intèrprets. Un 70% de la programació és de directores i de creadores. La nostra voluntat és molt clara: donar aquest suport a la creació pensada, escrita i feta per dones”.
L’experiència és un valor
Entre els moments més esperats hi ha el retorn de Leo Bassi, que amb el seu humor irreverent celebrarà setanta anys de carrera al Centre Moral i Cultural del Poblenou. És la tercera vegada que ve al Festival Escena. “L’espectacle que porta ens interessa moltíssim”, diu Vilaró. “Parla que fer-se gran no és un problema, sinó que té molts avantatges, i que pots continuar creant, treballant i fent funcions”, explica. I insisteix: “Ens agrada molt aquesta mirada, perquè nosaltres donem un suport molt gran a la creació jove i això està molt bé, però també acompanyem els artistes a mesura que es fan grans, perquè és quan més tenen a dir”.
Altres propostes destacades entre les moltes previstes són Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, una obra del Col·lectiu Que No Salga de Aquí; Dama dictadura, de les Hermanas Picohueso, o Man mano il tempo scorre, d’Elaine Grayling.
BCNx10
El Festival Escena Poblenou és un espectacle que forma part del programa Experiències de ciutat –BCNx10, finançat per l’impost turístic per donar suport, des de l’Institut de Cultura de Barcelona, a activitats i esdeveniments culturals amb projecció de ciutat que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat dels diferents districtes de Barcelona.