El passat 28 de setembre, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la mesura que obligarà tots els promotors a reservar el 30% dels nous pisos o grans rehabilitacions –les que superin els 600 metres quadrats– a habitatge assequible. Aquesta votació, però, era un tràmit, ja que des d’una setmana abans (després de la Comissió d’Ecologia, Mobilitat i Urbanisme) se sabia que aquest punt de l’ordre del dia acabaria prosperant, ja que tenia el suport del govern d’Ada Colau, d’ERC i del PSC. Finalment, a més, el PDeCAT i els regidors no adscrits (Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé) també van votar-hi a favor.

Aquesta decisió ha estat rebuda amb satisfacció per part de la FAVB (i altres entitats involucrades en aquesta lluita, com la PAH o el Sindicat de Llogaters), que ho considera “una victòria veïnal” i “un pas importantíssim per a l’habitatge assequible a la ciutat”. La federació recorda que això ha estat possible “gràcies a l’empenta de les entitats socials” que fa un any i mig van presentar una moció per sol·licitar-ho.

I és que, segons la FAVB, augmentar la quantitat de pisos de protecció oficial era tan important com aturar els desnonaments o frenar la nova bombolla del lloguer i l’expulsió del veïnat. La federació també denuncia que, actualment, a la ciutat només un 1,5% dels pisos són públics, una xifra molt allunyada de la mitjana dels països europeus, on se situa entre el 15 i el 20%.

Amb aquesta mesura, la FAVB calcula que cada any la ciutat pot guanyar uns 400 habitatges protegits. A més, la federació considera que no es pot deixar la creació d’habitatge protegit només en mans dels pressupostos públics i que també cal exigir responsabilitats i aportacions al sector privat, com es farà a partir d’ara després de l’aprovació.

PIONERS A CATALUNYA
Aquesta decisió, apunten des de la FAVB, és “un punt d’inflexió” en la gestió de l’habitatge i també una acció pionera, ja que és la primera ciutat de Catalunya que decideix aplicar-la, cosa que ja s’ha fet a ciutats com París o Nova York. Al mateix temps, la federació considera que això ha de ser l’espurna que porti altres municipis del país (començant pels de l’àrea metropolitana) a voler impulsar mesures d’aquesta naturalesa.

Amb el sí ja assegurat, la FAVB va celebrar una trobada el passat 20 de setembre a la Lleialtat Santsenca, en la qual van tornar a explicar la importància de la mesura que canviarà el panorama de l’habitatge a la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram