Raquel Lúa obrirà el cicle enciSAT!des. Foto: enciSAT!des

L’embranzida cultural que Sant Andreu està agafant des de fa temps no s’atura. Aquest octubre n’és una bona mostra, ja que el districte acollirà una gran quantitat d’esdeveniments que destaquen pel seu nivell i ambició.

La música torna a ser una de les grans protagonistes i el cicle de concerts EnciSAT!des hi té bona part de culpa. Entre l’11 d’octubre i el 28 de novembre oferirà una programació dedicada a les dones cantautores i a les bandes liderades per dones. La primera protagonista serà Raquel Lúa, una jove talent que fusiona i mescla sons delicats i potents alhora. Lúa demostra la seva versatilitat en els seus concerts gràcies a la seva capacitat de passar de la cançó de bressol tradicional de Jaén fins a la bossa nova o el flamenc.

El segon concert (18 d’octubre) serà el d’Anna Ferrer, que presentarà el seu primer disc, ‘Tel·lúria’, un homenatge a Menorca, la seva terra natal. De cara al novembre, el dia 8, arribarà el torn del duet que formaran Anaïs Vila i Gessamí Boada. Boada destaca per la seva veu privilegiada plena de matisos, mentre que Vila ha demostrat el seu talent en solitari amb actuacions al Barcelona Guitar Fest, el Festival Strenes de Girona o el Barnasants. Per últim, l’EnciSAT!des s’acabarà el 28 de novembre amb el concert d’Escarteen Sisters, dues germanes que componen per a dues veus cantades i també per a violí i violoncel.

MÚSICA EXPERIMENTAL
Aquest mes també hi ha espai per a la música experimental gràcies al festival AMFest, que es farà entre els dies 10 i 13 d’octubre a la Fabra i Coats. La cita presenta el cartell més ambiciós de la seva història amb un total de 27 bandes d’estils com ara el post-rock, el metal, el jazz, el gospel desèrtic, el post-hardcore o el rock psicodèlic, sempre amb una mirada clara cap a les apostes de risc. Dues de les bandes més destacades del festival seran Za! i Los Sara Fontán, que són residents de la Fàbrica de Creació.

Deixant de banda la música experimental, passem a la música negra. I és que els dies 18 i 19, també a la Fabra i Coats, se celebrarà la dotzena edició del festival Say It Loud. L’esdeveniment, com sempre, permetrà al seu públic gaudir de propostes internacionals i nacionals de hip hop, reggae, jazz, soul i afrobeat, amb artistes de països com ara Jamaica, Brasil, Regne Unit o els Estats Units. Alguns dels noms més destacats seran els de Little Simz, The Dancehall Godfather o Combo Chimbita.

DANSA AMB DIVERSITAT
Tot i que la música serà la gran protagonista d’aquest octubre, la dansa també tindrà un paper gràcies a la celebració de la 15a edició del festival Dansat. Es farà entre els dies 19 i 27 al Sant Andreu Teatre i programa sis funcions, 16 peces, cinc col·loquis i dos tallers de dansa. Enguany la programació destaca per la seva diversitat, ja que cada dia representarà un viatge per una branca diferent de la dansa contemporània. Es començarà amb la tradició, es continuarà amb la dansa contemporània de les companyies de l’ALIANSAT, se seguirà amb la dansa urbana i s’acabarà amb el flamenc. Els dies 19 i 26 també hi haurà dansa a la plaça Orfila.

Tot plegat arribarà després que durant els primers dies de mes la Trinitat Vella acollís el festival El Charco, que va programar activitats de caràcter artístic i social pels carrers de la Trinitat amb l’objectiu de bastir ponts entre persones de diferents edats, cultures o ideologies mitjançant llenguatges diversos i mirades plurals.