Un moment de la protesta que es va fer al juny. Foto: Twitter (SalvemCAPSgr)

Pocs dies abans de Nadal, el 21 de desembre concretament, la Generalitat i l’Ajuntament va anunciar un acord per ampliar quatre Centres d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat i fer-ne un de nou. Les ampliacions són les dels CAP Besòs, Fort Pienc, Gòtic i Raval Nord, mentre que el de nova construcció serà el del Congrés-Indians, al districte. La notícia, però, va suposar una nova decepció per al barri de la Sagrera, que fa molt de temps que demana l’ampliació del seu CAP. De moment, tocarà seguir esperant.

“La veritat és que ens va sobtar que entre les ampliacions anunciades no hi hagués la del CAP La Sagrera, quan nosaltres portem molts anys de reivindicació. I això no treu que estiguem contents per aquests altres barris”, afirma en declaracions a Línia Sant Andreu el president de l’Associació de Veïns La Sagrera, Jaume Matas.

Matas lamenta que ara mateix la sensació que tenen a l’associació és que “no hi haurà més novetats a curt termini”. De fet, és molt probable que l’ampliació reclamada vagi per llarg, ja que primer de tot s’ha de trobar l’espai per fer-la. L’entitat veïnal ha fet diferents propostes durant els últims anys, entre les quals destaca la de fer l’ampliació en els baixos d’un futur edifici de pisos públics que s’ha de fer al carrer Gran de la Sagrera, entre els carrers de Garcilaso i Felip II. “Aquesta ubicació seria l’ideal perquè és a tocar del CAP”, afegeix Matas.

FALTA ESPAI
L’ampliació del CAP La Sagrera, on treballen una vuitantena de persones, necessita al voltant d’uns 3.800 metres quadrats per tenir un equipament “digne”, explica el president de l’entitat veïnal. Les mancances d’espai que pateix l’actual edifici s’han agreujat amb la pandèmia del coronavirus, que “ha fet evident que el CAP està totalment saturat”, afegeix Matas, que recorda que “el problema existeix des de fa anys”.

Tota aquesta situació té lloc en un barri que té un potencial de creixement molt important, especialment a mesura que es vagi acabant la nova estació de la Sagrera. “Més enllà del problema actual, cal planificar un CAP per a les necessitats futures”, diuen des de l’AV La Sagrera. “Esperem que no passi el que hem vist amb l’educació, que es van tapant forats i res més”, afegeixen des de l’entitat.

PROTESTA AL JUNY
La reivindicació per aconseguir l’ampliació del CAP es va fer visible al juny, quan veïns i sanitaris van organitzar una concentració a davant mateix de l’equipament en el marc de les protestes organitzades per la plataforma Sanitàries en Lluita, que també va servir per mostrar el suport dels veïns al personal sanitari. Caldrà veure si hi haurà noves concentracions.