Núria Marín és la presidenta de la Diputació de Barcelona. Foto: DIBA

La Diputació de Barcelona ha presentat un total de 87 projectes de caràcter supramunicipal per optar als fons europeus Next Generation. Són propostes que han de permetre, entre d’altres, avançar en la digitalització i la integració tecnològica de diverses localitats de l’àrea de Barcelona o fer avançar la transició energètica. Segons la Diputació, l’impacte econòmic de tots ells seria d’1.700.000 milions d’euros, amb l’objectiu de sortir de la crisi causada per la pandèmia. L’entitat supramunicipal vol vehicular el màxim de propostes sota el mateix paraigua d’una administració per facilitar la seva presentació i incrementar les possibilitats de ser acceptades.

Les propostes s’han treballat des del passat estiu, quan es va anunciar la creació dels fons europeus destinats a recuperar l’economia i alleugerir l’impacte de la pandèmia. Fruit d’aquesta feina ha sortit una llarga llista de propostes que tenen a veure amb la digitalització dels municipis i els equipaments o la millora de la qualitat d’atenció en diferents col·lectius a través de dispositius de teleassistència amb la integració del 5G.

“Són projectes ambiciosos, transformadors d’estructures i innovadors”, detalla la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Aquests 47 projectes tenen un impacte econòmic xifrat en 700 milions d’euros, als quals cal afegir 40 projectes que tenen un impacte afegit de mil milions d’euros més. “És important que no només tinguin oportunitats els grans municipis o les grans empreses, sinó que els fons europeus arribin a tothom”, afegeix Marín.

Pel que fa a la transició energètica, el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, explica que “l’objectiu és reduir les emissions de diòxid de carboni i rebaixar els costos que suposa per als usuaris privats i per als ens públics el consum d’energia”. Ara caldrà esperar que es determini de quina manera es podrà optar a les aportacions econòmiques procedents d’Europa, així com la possibilitat que més municipis s’afegeixin a les propostes conjuntes d’altres localitats.