Laia Bosch Fontan i Arián Márquez Martínez, les guanyadores del ‘Ficcions’ 2020

Laia Bosch Fontan i Arián Márquez Martínez, de l’Escola Sant Andreu – Manyanet, han estat les flamants guanyadores del Premi a la Millor Història de la 12a edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries, impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).

Un reconeixement que no havien previst, entre d’altres per l’alta participació. “Per a res del món, no ens esperàvem ni ser finalistes”, admeten la Laia i l’Arián, que acaben d’acabar quart d’ESO. L’experiència de participar en el concurs, més enllà del premi, la qualifiquen de molt positiva. “Ens ho hem passat molt bé, ha sigut molt divertit”, ressalta l’Arián.

Ambdues han guanyat el guardó principal de Ficcions amb el relat La cova dels records, distingit “per la destacada agilitat en el gust argumental, que sap combinar l’acció escaient en una narració d’aventures amb la necessària creació d’expectatives, i una fluïdesa narrativa que la connecta amb el llenguatge audiovisual”, en paraules del jurat.

L’Arián arrossega experiència escriptora des dels 11 anys, i ja havia guanyat algun concurs escolar. A la Laia encara no se li havia desvetllat aquesta vocació  i no volia participar sola al Ficcions de l’AMIC, així que van unir forces sota el nom de Larian.

Malgrat el major ofici de l’una i la menor experiència de l’altra, a l’hora de treballar es van retroalimentar, creant conjuntament amb naturalitat i fluïdesa. “Ens hem entès molt bé, no hi ha hagut desavinences”, afirma l’Arián, qui explica que s’han posat d’acord amb facilitat a l’hora de construir el relat guanyador.

Les dues alumnes de l’Escola Sant Andreu – Manyanet van iniciar el concurs al novembre i van lliurar el tercer capítol de La cova dels records a finals de març, ja confinades. Tot i que ja tenien el relat enllestit, l’estat d’alarma els va permetre per treballar “amb la calma” el darrer episodi i dedicar-hi més temps al no tenir escola.

En el concurs, l’alumnat d’entre 14 i 18 anys ha d’escriure un relat dividit en tres capítols a partir de l’inici d’una novel·la. De les cinc possibilitats, les guanyadores van triar Història de Leandre i Hero de Joan Roís de Corella. La premissa amb la qual van partir la Laia i l’Arián per fer-ne la continuació era que el desenvolupament fos totalment inesperat.

L’objectiu de Ficcions és promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves, a més d’incentivar la creativitat i el treball en equip. En la 12a edició han participat 3.660 alumnes de 277 centres educatius dels territoris de parla catalana, la segona xifra més alta en la història del concurs.