La reforma s’havia anat endarrerint. Foto: Arxiu

Les obres de restauració de l’església de Sant Andreu de Palomar estan en marxa des del passat 31 de maig.

Les tasques se centren en la rehabilitació i la consolidació de la cúpula, la llanterna i el cupulí, que són les parts més malmeses per la seva exposició al vent, l’aigua, als canvis de temperatura i a la radiació del sol. Totes aquestes parts de l’església estaven molt envellides i s’havien desgastat molt.

La restauració, que està previst que duri un any, té un pressupost d’un milió d’euros finançats per l’Ajuntament, l’Arquebisbat i la Generalitat de Catalunya, i també l’INCASÒL.

Les obres de restauració es basen en un projecte de Bis Arquitectes i s’han adjudicat a l’empresa Recop Restauracions Arquitectòniques. Preveuen dos tipus d’actuacions: les principals, que afecten la cúpula i la llanterna, així com de l’estructura que la suporta; i les secundàries, que tenen a veure amb la reparació i consolidació puntual de tota la resta de l’edifici.

PINTURES MALMESES
La reforma de la cúpula és prioritària, ja que a causa de les esquerdes de l’estructura i les humitats que pateix, ja va caure una vegada. L’esquerda més gran, tot i que va servir per permetre una dilatació que, si no hi fos, hagués pogut provocar la caiguda de tota l’estructura, va fer que les pintures religioses quedessin malmeses per les filtracions.