El passat 18 d’octubre, l’Ajuntament anunciava un acord històric amb la Junta Constructora de la Sagrada Família que contempla, entre altres coses, que els gestors del Temple assumiran bona part de les despeses que suposa la basílica.

L’alcaldessa Ada Colau, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, van escenificar aquest acord que farà que la Sagrada Família aporti uns 36 milions d’euros a l’Ajuntament en la pròxima dècada. L’acord, però, no té el suport de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, que cinc dies després que les institucions en fessin la presentació, va celebrar una trobada per analitzar-lo i a finals del mes passat va publicar un text amb les conclusions que es van extreure d’aquesta reunió.

D’aquesta manera, els veïns expliquen que, en els darrers 15 mesos, consistori i Sagrada Família han treballat amb un calendari estructurat en tres etapes (redacció i aprovació d’un Pla Especial Urbanístic Integral, tramitació i llicències d’obres i activitats i modificació puntual del Pla General Metropolità de l’entorn de la basílica, que data de 1976). Dit això, l’Ajuntament havia demanat que s’ampliés la Comissió de seguiment de les obres amb la incorporació d’entitats com la FAVB, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya o la Càtedra Gaudí per debatre sobre l’urbanisme, la mobilitat i els usos de l’espai. L’AV, però, denuncia que “res d’això no s’ha complert” i que a principis del mes passat van rebre un avís que deia que l’acord ja estava tancat.

L’únic punt de l’acord que els veïns valoren positivament és l’obligació que el Temple ha de tenir en ordre totes les llicències i pagar tots els impostos, tant municipals com derivats de la mobilitat generada. Al marge d’això, els veïns critiquen la “foscor” respecte a l’apartat de l’aportació econòmica, ja que “no aclareix suficientment si l’aportació inclou els impostos citats, part d’ells o cap, i quins criteris objectius s’han aplicat”, un fet que consideren molt important.

L’AV també creu que el Temple “ha colat un gol a l’Ajuntament” pel que fa a la xifra de visitants anuals fixada (els càlculs parlen d’uns 4,5 milions de persones), perquè en temporada alta aquesta “col·lapsa els carrers”. Per acabar, els veïns critiquen que “no s’aclareix l’abast urbanístic del Pla Especial Urbanístic Integral” i que l’acord no tracta directament el que més preocupa els veïns: el futur de les dues illes afectades pel PGM de 1975. Amb tot, l’associació ha anunciat que presentarà al·legacions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram