Les eleccions al Parlament del passat 14-F van deixar a Sant Andreu una victòria força còmoda del PSC, que va aconseguir ser la força més votada a sis dels 10 districtes de la ciutat. Els socialistes, gràcies a un total de 15.678 vots, van aconseguir a Sant Andreu un suport del 26,2%, una xifra que els va permetre quedar per davant, amb força avantatge, d’ERC. Així doncs, el PSC es va emportar la victòria igual que va fer al conjunt del país, tot i que en aquest cas només va ser per vots, ja que en escons es va produir un empat a 33 amb ERC.

Els republicans, per la seva banda, van ser segona força a Sant Andreu amb 13.278 vots (22,2%). Això va fer que el PSC de Salvador Illa aconseguís un marge de quatre punts percentuals respecte del partit de Pere Aragonès. El darrer lloc del podi, a força distància dels dos primers partits, va ser per a JxCat, que va rebre el suport de 8.712 veïns (14,6%). La formació que liderava Laura Borràs va ser la força més votada a quatre districtes (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l’Eixample). ERC, tot i ser el segon partit de la ciutat, no va guanyar a cap districte.

A Sant Andreu, a força distància de JxCat es va situar En Comú Podem, que va aconseguir 5.918 vots que van representar un suport del 9,9%. Els comuns, amb Jéssica Albiach al capdavant, van tornar a firmar uns resultats discrets en el còmput global, repetint els 8 diputats obtinguts el 2017.

La participació va estar marcada per la pandèmia: al districte va ser del 56%

LA IRRUPCIÓ DE VOX
La principal notícia negativa de la jornada electoral va ser la irrupció de la formació d’extrema dreta Vox, que va entrar al Parlament amb 11 diputats com a quarta força. Al districte, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga va recollir 3.914 vots (6,6%). El partit ultra va veure, però, com la CUP quedava per davant seu a Sant Andreu, ja que la formació de l’esquerra independentista va obtenir 4.090 vots (6,9%). Els cupaires, amb Dolors Sabater de cap de llista, van firmar un magnífic resultat al conjunt del país amb nou diputats.

En setena posició va quedar el que va ser el gran derrotat de la nit, Ciutadans. Després de guanyar les eleccions del 2017, va patir una patacada espectacular amb Carlos Carrizosa encapçalant la llista i va veure com només aconseguia retenir 6 dels 36 diputats. Al districte es va haver de conformar amb 3.794 vots (6,4%). Per sota de Cs va quedar el PP, que amb Alejandro Fernández de número 1 també va firmar uns resultats pèssims amb només tres diputats. A Sant Andreu els populars es van quedar en el 4% dels suports (2.385 vots).

BAIXA PARTICIPACIÓ
Lògicament, les eleccions van estar marcades per la pandèmia. Això va provocar que la participació caigués en picat respecte les del 2017, que d’altra banda havien registrat una xifra rècord. Llavors va votar el 79,1% del cens, mentre que aquesta vegada ho va fer el 53,5%. A Sant Andreu, per la seva banda, la participació va ser del 56%, 1,1 punts inferior que la del conjunt de la ciutat, on va ser del 57,1%.

Els barris: sis victòries del PSC i una d’ERC

La victòria socialista al districte es fa evident si es miren els resultats dels barris, ja que el PSC va aconseguir tenyir-ne de vermell sis dels set. ERC, per la seva banda, es va endur la victòria en un.

Així doncs, el PSC va ser el partit més votat a la Trinitat Vella (39,4%), al Baró de Viver (33%), al Bon Pastor (32%), a la Sagrera (27,2%), a Sant Andreu (25,4%) i a Navas (24,1%). En aquests sis barris, on els socialistes van guanyar, el segon lloc sempre va ser per a ERC, que va demostrar una capacitat força alta de penetrar en tots ells.

Pel que fa a la victòria d’ERC, es va produir al barri del Congrés i els Indians, on els republicans van aconseguir un suport del 23,5%. En aquest cas el segon lloc va ser per al PSC (22,3%) i el tercer per a JxCat (16,9%). En el cas de JxCat, el seu millor resultat el va firmar a Navas, on va ser tercera força i va recollir un suport del 17,8%. En Comú Podem, per la seva banda, va obtenir les seves millors xifres al Bon Pastor i al Congrés i els Indians, ja que a tots dos llocs va arribar al 10,8% dels vots. Els comuns només van poder ser tercera força al mateix Bon Pastor.

D’altra banda, un dels aspectes negatius a destacar van ser els grans resultats que Vox va obtenir en alguns barris. Concretament, la formació d’extrema dreta va aconseguir ser el tercer partit més votat al Baró de Viver, amb un suport del 13,4%, i a la Trinitat Vella, on va ser capaç de recollir el 12,4% dels vots.