La reforma del Parc de la Trinitat forma part del Pla de Barris. Foto: Ajuntament
Sant Andreu és un dels beneficiaris del Pla de Barris 2025–2028, la política pública municipal que pretén reduir les desigualtats socials i territorials a Barcelona mitjançant inversions en diversos projectes. Per a aconseguir-ho, el consistori farà una inversió de 300 milions d’euros, amb un 8,5% d’aquest pressupost que anirà a parar al districte.
L’Ajuntament situa els barris del Baró de Viver, la Trinitat Vella i el Bon Pastor, tots tres de l’Eix Besòs, entre els més vulnerables en l’àmbit social de Barcelona. Per corregir aquesta situació, aquesta part del districte és la que s’inclou en el nou pla de desenvolupament de la ciutat, que enguany arriba a la tercera edició. Així, a Sant Andreu es desplegaran diversos projectes amb impacte directe en els equipaments públics, els espais verds, i l’adaptació contra el canvi climàtic.
En total, s’actuarà en cinc equipaments i zones del districte. Pel que fa als equipaments de proximitat, es rehabilitarà la Casa Sanchís, un antic espai industrial del Bon Pastor i s’acabarà d’enllestir el conjunt d’equipaments de cultura popular del passadís de la Trinitat Vella, al límit amb el barri del Baró de Viver. També es milloraran i renovaran els aparells i equipaments esportius del Parc del Rec Comtal. En paral·lel, els veïns de la Trinitat Vella també podran gaudir de nous espais esportius i lúdics als entorns del Parc del Camí del Rec.
La resiliència climàtica i l’adaptació als reptes mediambientals del futur són prioritaris en el Pla de Barris. Per això s’impulsarà una renovació estratègica del Parc de la Trinitat, encaixat en el famós nus viari de la Trinitat. L’Ajuntament preveu que durant el 2026 es redacti el projecte per replantejar aquest espai verd i adaptar-lo al canvi climàtic.
Objectius de ciutat
El nou Pla de Barris es vertebra entorn de tres eixos clau —educació i cultura; espai públic i accessibilitat; i habitatge i rehabilitació— i es completa amb estratègies transversals com la salut, el desenvolupament socioeconòmic i l’adaptació climàtica. A més, es coordina amb tres grans plans de ciutat —Endreça, Viure i Clima— que sumen esforços per donar resposta als grans reptes socials i urbans del conjunt de Barcelona.
Amb una inversió rècord de 300 milions d’euros, aquesta tercera edició esdevé la més ambiciosa fins ara: arribarà a 27 barris i beneficiarà prop de 438.000 persones. Tal com ha expressat l’alcalde, Jaume Collboni, aquest pla “neix de l’ambició i la determinació de trencar barreres per construir una ciutat més cohesionada, pròspera i saludable per a tothom”. Per al batlle, la situació és clara: “Als barris d’avui ens juguem la ciutat de demà”.
Les majors inversions del Pla de Barris aniran a parar als districtes de Nou Barris, amb un 24% del pressupost i Ciutat Vella, amb un 22,%. A més, també hi ha previstos plans específics per als barris de muntanya i la zona de la Marina.